Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Başlanır?
Tüp bebek tedavisine nasıl başlanır; Tüp bebek tedavisi için anne adayının yaşı 35 yaş altı olan çiftlerde en az 1 yıl, 35 yaş üstü olan çiftlerde ise 6 ay boyunca korunmasız cinsel birliktelikten sonra gebelik oluşmamış ise çiftin değerlendirilmesi önerilmektedir. İlk aşamada anne adayının geçirilmiş hastalıklar, uygulanmış tedaviler, adet düzeni ve var ise geçmiş gebelikler açısından detaylı öyküsünün alınması, üreme organları açısından muayenesi, erkeğin yine öyküsünün alınması ve sperm analizinin yapılmasından sonra tedavi sürecinin ve yönteminin belirlenmesi planlanmalıdır.
Tüp Bebek Tedavisi Ön Görüşme
Tüp bebek tedavisine nasıl başlanır; ön görüşmede, ilk değerlendirme sonrasında elde edilen bulgulara göre, çifte uygun olan tedavi seçenekleri gözden geçirilir detaylar hakkında bilgilendirme yapılır. Tüp bebek tedavisi yapılmasına karar verilen çiftlerde, çiftin bireysel özelliklerine göre en uygun olacak tedavi şeklinin belirlenmesi başarı şansını arttırması açısından önemlidir.
Tüp Bebek Tedavisi Muayene ve Testler
Tüp bebek tedavisine nasıl başlanır; ön görüşmeden sonraki evrede özellikle anne adayının yaşı, yumurtalık rezervi ve sperm parametreleri başarı açısından önemli faktörler arasında bulunmaktadır. Tedavi öncesinde çift değerlendirilirken;
- Çiftin geçirmiş oldukları hastalıklar, ameliyatlar, uygulanmış tedaviler, var ise gebelik öyküleri, cinsel ilişki sıklığı ve kadının adet düzeni ile ilgili detaylı öykülerinin alınması,
- Muayene ile kadında üreme organları olan rahim, tüp ve yumurtalıkların değerlendirilmesi ve yumurtalık rezervinin tespiti,
- Gerekli hallerde rahim tüp filmi (HSG) ya da diğer görüntüleme yöntemlerinin yapılmasının planlanması,
- Sperm sayı ve hareketini değerlendirmek için sperm analizi yapılması ve
- Erkek ve kadının enfeksiyon tarama testlerinin ve kadının tiroit fonksiyon testleri dahil değerlendirmesinin yapılması önerilir
Tüm bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra tedavi seçenekleri hakkında detaylı görüşme yapılır ve çift için en uygun tedavi yöntemi seçilerek tüp bebek tedavisi çifte özel, bireysel olarak planlanır.
Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtalıkların Uyarılması (Yumurta Sayısının Artırılması)
Tüp bebek tedavisinde, çoklu yumurta gelişiminin sağlanması için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılan ilaçlara adet döneminin 2. ya da 3. gününde başlamaktadır. Gerekli kontroller sağlandıktan sonra başlanan ilaçlar mutlaka uzman denetiminde kullanılmalı ve belli aralıklarla yumurtalık yanıtı ultrasonografi ve kan değerleri ile takip edilmelidir.
Tüp bebek tedavisine nasıl başlanır ve tedavi süreci nasıl olur; ilk aşamada yumurtalık uyarımı için, kişiye özel seçilen yumurtalık uyarım protokolü uyarınca ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavi sonrasında, yaklaşık olarak 8 ile 10 gün içinde yumurta keseleri istenen boyuta gelir ve ardından yumurta toplama aşamasına geçilir.
Yumurta toplama işlemi (OPU) hafif anestezi altında yapılmaktadır. Vajene yerleştirilmiş olan ultrasonografi probu üzerinden ilerletilen bir iğne yardımı ile yumurtalık içine girilir ve yumurta keselerinin içerikleri toplanır. Tüp bebek laboratuvarında embriyologlarımız tarafınca yumurtalar ayrıştırılır ve özel bir işlem sonrasında eşin spermi ile birleştirme yani mikroenjeksiyon-ICSI işlemi uygulanır. ICSI işleminden 16-18 saat sonra yumurtaların döllenip döllenmediği değerlendirilir ve ardından döllenen yumurtalar embriyo transfer gününe kadar laboratuvarda düzenli olarak takip edilir.
Tüp Bebek Embriyo Transferi ve Sonrası
Tüp bebek tedavisine nasıl başlanır; tüp bebek tedavisindeki bütün aşamalardan geçildikten sonra, emeklerin finalize olduğu embriyo transferi evresine geçilmektedir. Laboratuvarda takip edilen embriyolardan, gelişim aşamalarında en normale yakın gelişim gösteren ve kaliteli olan embriyo transfer için seçilmektedir.
Embriyo kalitesi açısından yumurta ve spermin kalitesi yanında, hekimin tecrübesi, uygulanan tedavi, uygun zamanda çatlatıcı iğne yapılmış olması, laboratuvarda işlemleri yapan embriyoloğun tecrübesi ve laboratuvarda kullanılan cihaz ve malzeme kalitesi ile ortamın ısı, nem ve gaz oranları çok etkilidir.
Embriyo Transferi Sonrası ve Takibi
Embriyo transferi, rahim giriş açısının düzelmesi için idrara sıkışık olarak yapılmakta ve karından ultrasonografik gözlem yapılırken, vajenden, embriyo yüklü transfer kateteri ile rahim içine girilerek embriyo rahime nakledilmektedir. Transferin çok nazik ve usulünce yapılması da başarı şansı açısından çok önemlidir.
Embriyo transferi sonrası için anne adayının sağlıklı beslenmesi ve ilk 2 gün dinlenmesi önemlidir. Embriyonun rahime tutunma aşaması için stresten uzak durulması, yoğun fiziksel aktiviteden kaçınılması önerilmektedir. Tüp bebek tedavisinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi ve başarısı için anne adayının uzmanın önerilerine, önerdiği beslenme, ilaç ve destek tedavisine devam etmesi gerekecektir.
Yumurta toplama gününden 14 gün sonra yapılan kanda gebelik testi ile de gebelik varlığı anlaşılabilmektedir.
İletişim Bilgileri
Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: [email protected]