Tüp Bebek

Embriyo Transferi

Embriyo Transferi  Nasıl Yapılmaktadır?

Yumurta toplama gününden 2 gün sonra, mevcut embriyo kalitesine göre uygun kalite ve sayıda embriyosu olan hastalarda 5. gün yani blastokist aşamasında, az sayıda embriyosu olan ve dolayısı ile seçme şansı olmayan hastalarda  ise 3. gün yani klivaj evresinde embriyo transferi yapmaktayız.

Blastokist aşamasında embriyolar ile yani toplamadan 5 gün sonra transfer yapılması ile gebelik şansı, 3. gün transferine gore daha da yükselmektedir. Çünkü bazı embriyolar 3’den 5’e gidişte gelişimlerini devam ettirememekte ve doğal olarak elimine olmaktadırlar. Böylece rahime tutunma şansı yüksek olan embriyo daha yüksek doğrulukla seçilebilmektedir.  Elbette unutulmamalıdır ki, embriyonun 5. güne kadar laboratuvarda takip edilebilmesi ancak uygun laboratuvar koşullarının varlığında sözkonusu olabilmektedir. Bu konuda detaylı bilgiye ‘Mikroenjeksiyon ve Embriyo Takibi’ makalemden ulaşabilirsiniz.  

Biz de kliniğimizde, taze transfer yaptığımız hastalarımızın %70-75’inde 5. gün transferi yapmaktayız.

Transfer edilenler dışında, kaliteli embriyoları var olan hastalarda, 5.ya da 6. gün, uygun kalitedeki embriyolar, vitirifikasyon tekniği ile  dondurularak saklanabilmektedir. Donma çözme tedavisi sonrasında, sağ kalım oranları %99-100 olmakta ve en az taze uygulamaya yakın gebelik oranları elde edilebilmektedir. Bu konuda detaylı bilgiye ‘Embriyo Dondurma’ makalemden ulaşabilirsiniz. 

Embriyo transferi işlemi idrara sıkışık olarak yapılmaktadır. Çünkü idrar torbası dolu olduğu zaman, rahim eğimi düzelmekte ve böylece hem karından ultrasonografi ile net görüntülemek mümkün olmakta, hem de çok daha kolay transfer yapılabilmektedir.

Embriyo transferi yapılabilmesi için öncelikle vajene muayene aleti( spekulum) yerleştirilmekte ve rahim ağzı steril sıvı ile temizlenmektedir.  Ardından, öncelikle boş bir deneme kateteri ile rahim içine giriş yolu haritalanmakta ve sonrasında embriyo yüklü transfer kateteri, rahim ağzından geçirilerek, embriyolar rahim içine nakledilmektedir. İşlem sırasında karından ultrasonografi yapılarak rahim gözlenmekte ve embriyoların yerleştirileceği yer net olarak görülerek karar verilmektedir. 

Embriyo transfer işlemi boyunca, ağrı hissedilmemektedir. Hastamız sedye ile odasına alınmakta ve 30-45 dakika dinlendikten sonra kliniğimizden ayrılabilmektedir. Transferden 10-15 dakika sonra tuvalete gidilebilmekte ya da yatakta tek kullanımlık sürgülere  idrar yapılabilmektedir. 

Embriyo transferi sonrasında, embriyonun rahime tutunma şansını arttırıcı bazı destek ilaçlarının kullanılması gerekmektedir ve bu ilaçlar çifte uyguladığımız ilaç protokolüne göre değişiklilikler gösterebilmketedir. Hangi ilaçları ne süre ile kullanmanız gerektiği hemşirelerimiz tarafından sizlere anlatılacaktır. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Telefon İletişim Instagram İletişim Whatsapp İletişim