Yumurta toplama sonrasında döllenen yumurtlar bölünerek embriyoları oluşturmaktadır.  Takipte uygun kalite ve sayıda embriyosu olanlarda 5. gün yani blastokist aşamasında, az sayıda embriyosu olan ve dolayısı ile seçme şansı olmayan hastalarda  ise 3. gün yani klivaj   evresinde embriyo transferi yapmaktayız.

Blastokist aşamasında embriyolar ile yani toplamadan 5 gün sonra transfer yapılması ile gebelik şansı, 3. gün transferine göre daha da yükselmektedir. Çünkü bazı embriyolar 3’den 5’e gidişte gelişimlerini devam ettirememekte ve doğal olarak elimine olmaktadırlar. Böylece rahime tutunma şansı yüksek olan embriyo daha yüksek doğrulukla seçilebilmektedir.  

Elbette unutulmamalıdır ki, embriyonun 5. güne kadar laboratuvarda takip edilebilmesi ancak uygun laboratuvar koşullarının varlığında söz konusu olabilmektedir. Bu konuda detaylı bilgiye ‘Mikroenjeksiyon ve Embriyo Takibi’ makalemden ulaşabilirsiniz.  

Biz de kliniğimizde, taze transfer yaptığımız hastalarımızın %75-80’inde 5. gün yani blastokist aşamasında embriyo transferi yapmaktayız.

Transfer edilenler dışında, kaliteli embriyoları var olan hastalarda, 5.ya da 6. gün, uygun kalitedeki embriyolar, vitirifikasyon tekniği ile  dondurularak saklanabilmektedir. Çünkü biliyoruz ki donma çözme tedavisi sonrasında, embriyoların sağ kalım oranları %99-100’ler civarında olmakta ve bu embriyolarla en az taze uygulamaya yakın gebelik oranları elde edilebilmektedir. Üstelik embriyonun dondurulduğu yaşın gebelik oranları geçerli olmaktadır. Bu konuda detaylı bilgiye ‘Embriyo Dondurma’ makalemden ulaşabilirsiniz. 

Embriyo transferi işlemi idrara sıkışık olarak yapılmaktadır. Çünkü idrar torbası dolu olduğu zaman, rahim eğimi düzelmekte ve böylece hem karından ultrasonografi ile net görüntülemek mümkün olmakta, hem de çok daha kolay transfer yapılabilmektedir.

Embriyo transferi yapılabilmesi için öncelikle vajene muayene aleti (spekulum) yerleştirilmekte ve rahim ağzı steril sıvı ile temizlenmektedir.  Ardından, öncelikle boş bir deneme kateteri ile rahim içine giriş yolu haritalanmakta ve sonrasında embriyo yüklü transfer kateteri, rahim ağzından geçirilerek, embriyolar rahim içine nakledilmektedir. İşlem sırasında karından ultrasonografi yapılarak rahim gözlenmekte ve embriyoların yerleştirileceği yer net olarak görülerek karar verilmektedir. 


Embriyo transfer işlemi boyunca, ağrı hissedilmemektedir. Hastamız sedye ile odasına alınmakta ve 30-45 dakika dinlendikten sonra kliniğimizden ayrılabilmektedir. Transferden 10-15 dakika sonra tuvalete gidilip idrar yapılmasının bir sakıncası bulunmamaktadır.

Embriyo transferi sonrasında, embriyonun rahime tutunma şansını arttırıcı bazı destek ilaçlarının kullanılması gerekmektedir ve bu ilaçlar çifte uyguladığımız ilaç protokolüne ve tedavi tipine  göre değişiklikler gösterebilmektedir. Hangi ilaçları ne süre ile kullanmanız gerektiği hemşirelerimiz tarafından sizlere anlatılacaktır. 

Bu Yazı İçindekiler

Embriyo Transferi Nedir?

 

Tüp bebek tedavisinde son basamak elde edilen embriyoların rahime nakledilmesi yani embriyo transferi basamağıdır. Tüp bebek tedavisi kapsamında elde edilen yumurtlar eşin spermi ile birleştirilir ve döllenen yumurtalar takibe alınır. Oluşan embriyolar sayı ve kaliteye göre 3. ya da 5. günde transfer için seçilebilir ya da tedavi tipine göre blastokist aşamasında yani 5. ya da 6. gün de dondurularak saklanabilir.

Tüp bebek tedavisi sonrasında elde edilen embriyoların, özel kateterler içine yüklenerek rahime nakledilmesi basamağına embriyo transferi denilmektedir.

Tüp Bebekte Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

 

Tüp bebek tedavisi sonrasında elde edilen embriyoların rahim içerisine nakledilmesine embriyo transferi demekteyiz. Tüp bebek tedavisinde emeklerin sonuca ulaştığı en önemli

basamaklardan biridir embriyo transferi basamağı. Transfer işlemi ne kadar nazikçe ve usulüne uygun yapılırsa başarılı olma ihtimali de o kadar yükselir. Çünkü çok güzel embriyo olduğu halde eğer nakil usulünce yapılmazsa, zorlanarak rahim ağzından geçilirse, transfer sonrasında kateter kontrolünde kan bulaşığı varsa gebelik şansı olumsuz etkilenmektedir.

Embriyo transfer işleminde ilk basamak muayene masasına uzanmış olan hastamızda spekulum yerleştirilerek rahim ağzının görüntülenmesidir. Bu aşamada karından yapılacak ultrasonografi ile de başka bir kişi rahimi görüntüler. Böylece rahim içerisinde ilerleyen kateterin ucunu rahatlıkla görebiliriz. Ultrasonografi ile görüntülemenin net olabilmesi ve rahim aksının düzelmesi için transfer saatinde anne adayının idrara sıkışık olmasını isteriz.

Öncelikle rahim ağzının temizlenmesi için steril spanç ve serum fizyolojik ile rahim ağzını birkaç kez temizleriz. Sonrasında rahim ağzından geçiş yolunu haritalamak ve rahime geçişin provasını yapmak için deneme kateteri ile rahim içerisine geçeriz. Ardından hazır olduğumuzu laboratuvara ilettikten sonra embriyoloğumuz transfer edilecek embriyoyu inkübatörden çıkarır ve katere yükleyerek gelir.

Ucu yumuşacık olan kateter ile  nazikçe rahim içerisine girilir. Karından yapılan ultrasonografi ile rahim görüntülenerek kataterin ucu izlenir ve rahim içinde istenilen noktaya gelinince yavaşça embriyo rahim içine enjekte edilir.

İşte bu transfer işleminin nazikçe yapılması, rahim ağzından zorlanmadan geçilmesi, embriyonun rahim içerisinde uygun alana yerleştirilmesi, bu sırada kateter ile rahim tepe noktasına dokunulmaması, transfer sonrasında kateter kontrolünde kan bulaşığı olmaması gebelik şansını yükseltecektir. O nedenle transferi yapan hekimin tecrübesi ve ne sıklıkta tüp bebek tedavisi ve transfer yaptığı, bilgi birikimi ve eğitimi başarı açısından önemlidir.

Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Ne Zaman ve Hangi Durumlarda Yapılır?

 

Tüp bebek tedavisinde son basamak elde edilen embriyonun rahim içine nakledilmesidir. Rahim içi ile ilgili bir aykırılık olmadığında, çatlatıcı iğne günü progesteron düzeyi uygun ise, yumurta sayısı 16’dan daha az ise, yumurta toplama yaptığımız ay embriyo transferi de yapmaktayız.

Ancak özellikle polikistik over sendromu (PCOS) olan yani çokça yumurtası olanlarda vücutta sıvı toplanması (OHSS) riski olmaması için, Genetik tanı-tarama (PGT) yapılması planlananlarda, yumurtalık uyarımı sırasında rahim içinde polip ya da miyom izlendiğinde ya da beklenmedik vajinal kanama olduğunda, tüplerde hidrosalpenks varlığında, embriyo biriktirme planlananlarda ya da çatlatıcı iğne günü kanda progesteron düzeyi yüksek olanlarda yumurta toplama yaptığımız ay elde ettiğimiz embriyoları dondurup başka bir ay rahim içini hazırlayıp donmuş embriyoyu çözerek transfer işlemini yapmaktayız.

Ancak ister taze yani yumurta toplama ayı, ister donmuş embriyo olsun transfer tekniği aynı şekilde olmaktadır.

Embriyo Transferi İşlemi Ne Kadar Sürer?

 

Embriyo transferi tüp bebek tedavisi sonrasında elde edilen embriyoların rahim içerisine nakledilmesi işlemidir. Rahim ağzının temizlenmesi, deneme transferi ardından embriyo yüklü kateterle rahim içerisine girilmesi ve transferin yapılması toplamda 3-4 dakika sürmektedir.

Transfer sonrasında anne adayının yaklaşık 30-45 dakika tüp bebek merkezinde istirahat etmesini isteriz. Ardından merkezden ayrılabilir ve kaldıkları yere gidebilirler.

Embriyo Transferi Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

 

Embriyo transferi sonrasında 30-45 dakika istirahat ardından anne adayımız merkezden ayrılabilir ve kaldığı yere gidebilir. Transferden sonra 10-15 dakika geçtikten sonra tuvalete gidilip idrar yapılmasının bir sakıncası bulunmamaktadır.

Biliyoruz ki anne adayının ayağa kalkması ya da yürümesi yani yer çekimi etkisi ile embriyolar düşmemektedir. Bu nedenle transfer sonrasında mutlak yatak istirahatine gerek yoktur. Aksine yapılan çalışmalar göstermektedir ki uzun süre yatak istirahatinde bulunulması bulunmamaya göre gebelik şansını düşürücü yönde etkide bulunmaktadır. 

Transfer sonrasında ilk 2-3 gün evde dinlenilmesini, fiziksel olarak yorulmayacak tarzda aktivitede bulunulmamasını öneririz. Ankara’ya 2-3 saat mesafeden gelen hastalarımız dilerlerse transfer günü dahi evlerine dönebilirler. Daha uzak mesafeden gelen hastalarımızın 1 gün Ankara’da kalmaları yeterlidir. Ardından onlar da dilerlerse dönebilirler. Uçak yolculuğunun bir zararı bulunmamaktadır.

Beslenme konusunda yenilen gıdaların hijyenik olmasına dikkat edilmeli, mevsimin normali olan sebze ve meyveler tüketilmeli, karbonhidrattan fakir, vitamin ve proteinden zengin beslenilmeli ve akdeniz mutfağı ağırlıklı zeytin yağlı besin tüketilmelidir. Önerdiğimiz destek ilaçları ve vitaminler dışında bir ilaç ya da takviye kullanılmamalıdır.

Söylenen günden önce test yapılması yanıltıcı olabilir. Size söylediğimiz günde yani 3. gün embriyo transferinden 11 gün, 5. gün embriyo transferinden 9 gün sonra kanda gebelik testi yapılması gebelik varlığını gösterecektir.

Embriyo Transferi Başarı Oranları

 

Embriyo transferi sonrasında başarı oranlarını anne adayının yaşı, nakledilen embriyonun hangi gün embriyosu olduğu, sayısı, kalitesi, transferi yapan hekimin tecrübesi ve laboratuvar koşulları etkilemektedir.

30 yaş altı anne adayı yaşı varlığında, iyi kaliteli blastokist aşamasında embriyo nakledildiğinde gebelik şansı %58-60’lar düzeyine çıkmaktadır. Ancak anne yaşı ilerledikçe ve embriyo kalitesi düşükse gebelik şansı da azalmaktadır.

Embriyo Transferi Öncesi Hazırlık Süreci

 

Embriyo transferi öncesinde anne adayının idrara sıkışık olmasını isteriz. Çünkü normal şartlarda rahim öne ya da arkaya yatık olarak durmaktadır. Rahim içine zorlanmadan geçiş yapabilmek ve bu sırada yerleştirme yapacağımız kateterin ucunu net olarak izleyebilmek gebelik başarısı açısından çok önemlidir.

Anne adayının idrara sıkışık olması rahimin açısının düzelmesini sağladığı için rahim içerisine giriş kolaylaşmakta ve aynı zamanda karından yapılan ultrasonografi ile de rahim net olarak görüntülenmekte ve kateter ucu istenilen alana geldiğinde embriyo nakledilebilmektedir.

Transfer işlemi anestezisiz kolaylıkla tolere edilebilmektedir. Bu nedenle işlem öncesinde anne adayının aç olmasına gerek yoktur. Ancak nadiren vajinismus varlığında, spekulum takılmasını tolere edemeyen hastalarımızda transfer işlemini anestezi altında da yapabilmekteyiz.

Embriyo Transferi Sırasında ve Sonrasında Ağrı Hissedilir mi?

 

Embriyo transferi amacı ile yumuşak bir kateter kullanılmaktadır. Bu kateter içerisine embriyo yüklenmekte ve katater rahim ağzındaki doğal açıklıktan geçirilerek rahim içerisine ulaşılmaktadır. Bu sırada rahim ağzı tutulmadığı, keskin uçlu iğne ya da başka bir alet kullanılmadığı için işlem sırasında bir ağrı hissedilmemektedir. Sadece idrara sıkışık olmanın getirdiği bir rahatsızlık hissi olabilir.

Embriyo Transferi Sonrası Ne Zaman Hamilelik Testi Yapılmalı?

 

Transfer edilen embriyo 3. gün embriyosu ise transferden 11 gün sonra, 5-6. gün yani blastokist aşamasında bir embriyo ise transferden 9 gün sonra kanda gebelik testi yapılmasını tavsiye etmekteyiz.

Gününden önce yapılan ya da idrar da yapılan  testler yanıltıcı olabilmektedir. Bu nedenle size söylenen gün geldiğinde kanda gebelik testi yaptırmanız en doğru sonucu verecektir.

Embriyo Transferi Sonrası Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

 

Embriyo transferinden sonra gebelik açısından gösterge olabilecek hiçbir özel belirti bulunmamaktadır. Yani bulantı, karında şişlik, göğüslerde gerginlik, iştahsızlık gibi belirtilerin olması ya da olmaması bir gösterge değildir.

Tek istemediğimiz bulgu vajinal kanamadır. Kanama olması hoşumuza gitmez. Ancak bazen test gününe yakın kanama tespit edildiği halde gebelik olabilir. Bu nedenle testi gününde vajinal lekelenme ya da kanama olsa bile kanda gebelik testi yaptırmanızı rica ederiz.

Embriyo Transferi Maliyeti nedir?

 

Embriyo transferi ücreti, eğer taze transfer olarak yapılacaksa yani yumurta toplama yapıldığı ay nakil planlanıyorsa tüp bebek ücretine dahil olmaktadır.

Ancak daha önceden dondurulmuş olan embriyo nakledilecekse öncelikle seçilecek uygun protokol ile rahim içinin hazırlanması, embriyonun çözülüp transferi gerekli olacaktır. Bu durumda da uygulamanın yapıldığı yere göre donma çözme transfer ücreti 19.000-25.000 TL arasında değişmektedir.

Embriyo Transferi Sırasında Kaç Embriyo Transfer Edilir?

 

Ülkemizdeki Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik gereğince, 35 yaş altı kadın yaşı varlığında tüp bebek yaptığımızda ilk 2 transfer uygulamasında tek embriyo, 3. uygulamadan itibaren ya da 35 yaş üstü kadın yaşı varlığında da 2 embriyo transferi yapılabilmektedir.

Embriyo Transferi Kimlere Önerilir?

 

Embriyo transferi tüp bebek tedavisi kapsamında yapılan bir uygulamadır. Tüp bebek tedavisi kararı verilenlerde yapılan tedavi sonrasında elde edilen embriyo transfer işlemi ile rahime nakledilir.

Embriyo Transferi Sırasında ve Sonrasında Hangi Yan Etkiler Görülebilir?

 

Embriyo transferi sırasında ya da sonrasında herhangi bir yan etki bulunmamaktadır. İdrara sıkışıklığına bağlı hafifi kasık ağrısı dışında bir şikayet olmayacaktır.

Embriyo Transferi Başarısız Olursa Ne Yapılmalı?

 

Embriyo transferi sonrasında anne adayının yaşına, nakledilen embriyo günü, sayısı ve kalitesine göre belli bir oranda gebelik elde edilebilmektedir. Yani hiçbir hastada transfer sonrasında mutlak gebelik söz konusu değildir.

Tüp bebek tedavisi sonrasında en yüksek gebelik oranları 20’li yaşlarda elde edilmektedir. Kadın yaşı ilerledikçe, özellikle 40 yaş sonrasında gebelik şansı düşmektedir.

Yapılan uygulama sonrasında gebelik elde edilemedi ise, eğer çifte ait donmuş embriyo varsa onun nakli düşünülebilir. Ancak donmuş embriyo yoksa tekrar bir durum değerlendirme yapılıp yeni bir tedavi planı oluşturulabilir

Embriyo Transferi İle Tüp Bebek Arasındaki  Fark Nedir?

 

Embriyo transferi tüp bebek tedavisinin son basamağıdır. Yani tüp bebek tedavisi kapsamında yapılan bir uygulamadır. Tüp bebek tedavisinde ilk basamakta yumurtalar uygun

ilaç kullanımı ile yumurtalık uyarımı yapılarak büyütülür, ardından çatlatıcı iğne yapılır,  yumurtalar toplanır ve aynı gün etraflarındaki hücreler ayrıştırılarak mikroskop altında değerlendirilip olgun olanlara eşin spermleri ile mikroenjeksiyon yapılarak döllenmeleri sağlanır.

Döllenen yumurtalar takip edilip, embriyolar belli aralıklarla kaliteleri açısından değerlendirilir ve son aşamada transfer için uygun kalitede olanlar tespit edilir. Yani embriyo transferi ayrı bir tedavi şekli değildir. Tüp bebek tedavisinin basamaklarından biridir.

Embriyo Transferi Sonrası Dinlenmek ve Yatmak Gerekir mi?

 

Embriyo transferi yapıldıktan sonra merkezde 30-45 dakika istirahat edilmesi yeterlidir. Ardından çift kaldığı yere geri dönebilir. Transfer sonrasında 2-3 gün aktiviteyi kısıtlamak ve hafif istirahat yeterlidir. Sonrasında günlük hayata dönülebilir. Ağır işlerden ve yoğun fiziksel aktiviteden kaçınmak uygun olacaktır.

Ancak sürekli yatak istirahati yapılması sanılanın aksine gebelik şansını arttırmamakta hatta bir miktar olumsuz etkide bulunabilmektedir.

Şehir dışından gelen hastalarımız eğer Ankara’ya 2-3 saatlik bir mesafeden geliyorlarsa aynı gün evlerine dönebilirler. Ancak daha uzak mesafeden ya da yurt dışından gelen hastalarımız transfer günü Ankara’da kalıp, ertesi dün dilerlerse araba yolculuğu, dilerlerse uçak yolculuğu yaparak evlerine dönebilirler.

Embriyo Transferi Sonrası Spor

 

Embriyo transferi sonrasında ağır fiziksel aktivitede bulunulmasını istemeyiz. Gebelik testi gününe kadar spor yapılmaması, bedenen çok yorulunacak aktivitelerden kaçınılması uygun olacaktır. Gebelik oluştuktan sonra  kişinin kendi temposu ile hafif yürüyüş yapılabilir.

Embriyo Transferi Hangi Merkezlerde Yapılır?

 

Embriyo transferi tüp bebek merkezinde yapılır. Öncelikle anne adayı ameliyathaneye alınır. Transferi yapacak olan hekim hazır olduğunda ameliyathane ile bağlantılı olan tüp bebek laboratuvarında bulunan embriyolog nakledilecek olan embriyoyu katetere yükler ve ardından da ameliyathanede bulunan hekime getirir. Hekim transferi yapar. Bu nedenle embriyo transferi sadece tüp bebek merkezinde yapılabilir.

Embriyo Transferi Sonrası Beslenme Önerileri Nelerdir?

 

Embriyo transferi sonrasında akdeniz mutfağı ağırlıklı beslenmeyi tavsiye ediyoruz. Yani zeytinyağlı sebze yemekleri, karbonhidratı kısıtlı tüketmek, uzun raf ömürlü, katkı maddeli gıdalardan olabildiğince uzak durmak başarı şansını olumlu etkilemektedir.

Yoğun kafein tüketmemek, gazlı içeceklerden uzak durmak, alkol ve sigara kullanmamak ta yine önemli önerilerimiz arasındadır.

Embriyo Transferinde Sayıyı Ne Belirler?

 

Ülkemizdeki Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik gereğince transfer edilecek embriyo sayısına kısıtlama getirilmiştir. Bu kapsamda 35 yaş altı kadın yaşı varlığında ilk 2 uygulamada tek embriyo nakledilmesi zorunludur. Bunun dışındaki hastalarda 2 embriyo nakledilebilir. 2’den fazla embriyo nakledilmesi yasaktır.

Transfer Edilen Embriyo Kaç Günde Yerleşir?

 

Blastokist aşamasında (5- 6. gün) nakledilen embriyo günler içerisinde rahim iç ortamı ile iletişime geçerek rahim içine yuvalanmaya başlar ve ilk olarak gebelik testi hormonu yani  BhCG salgılanmaya başlar. Transferden 9 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak BhCG tespit edilebilir ve gebelik olup olmadığı anlaşılabilir.

Embriyo Transferi Sonrası Düşük Riski

 

Embriyo transferi sonrasında eğer embriyo rahime yerleşemezse, gebelik gerçekleşmezse adet başlar ve embriyo da bu kanama ile birlikte atılır. Yani bir düşük gerçekleşmez. Herhangi bir küretaj işlemi gerekmez. Gebelik olup olmadığını gösteren en kesin test kanda gebelik testidir. Gününde yapılan kan testinde sonuç negatif ise gebelik yok anlamına gelir. Kullanılan destek ilaçları kesilir ve adetin başlaması beklenir.

Embriyo Transferi Sonrası Adet Gecikmesi

 

Klivaj evresi yani 3. gün embriyo transferinden 11 gün sonra, blastokist evresinde yani 5.-6. gün embriyo transferinden 9 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak gebelik olmadığı anlaşılır.

Genel eğilim olarak gebelik testi gününe kadar adetin başlamaması gerekir. Yani bir diğer değişle kanama olmaması bizim için normaldir. Bazen hafif lekelenme ve kanama olabilir. Kanama olsa da test gününde kanda gebelik testi yapılmasını isteriz. Çünkü bazen bu durumda da gebelik elde edebilmekteyiz.

Embriyo Transferi Sonrası Embriyonun Tutunma Süreci

 

Embriyo transferi sonrasında embriyo rahim içi ortamda birkaç gün geçirdikten sonra rahim iç tabakası yani endometrium tabakasına yerleşmeye başlar ve bu dönemde ilk olarak BhCG hormonu salgılanmaya başlar. Ardından kana geçen bu hormon sayesinde test gününde kanda gebelik testi ile gebelik olup olmadığı anlaşılır.

Bu dönemde embriyo rahim iç boşluğunda iken yer çekimi etkisi ile düşmez. Anne adayının yürümesi, oturması, tuvalete gitmesi başarı şansını olumsuz etkilemez.

Embriyo Transferinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Embriyo transferinden sonra hastalarıma yoğun fiziksel aktiviteden kaçınmalarını öneriyorum. Onun dışında günlük hayata devam edilmesinin bir sakıncası yoktur. Verdiğimiz destek ilcalarının aksatılmadan kullanılması çok önemlidir. Bu ilaçlar dışında, herhangi bir rahatsızlık nedeniyle ilaç kullanımı önerilirse mutlaka kullanmadan önce danışmalarını isterim.

Beslenmede dikkatli ve seçici davranılması, olabildiğince mevsim normali sebze ve meyve tüketilmesi, kafeinli, uzun raf ömürlü, paketli, poşetli gıdalardan uzak durulması önemlidir. Birkaç gün evde istirahat dışında gerekli ise çalışılmasının bir sakıncası bulunmamaktadır.

Embriyo Transferi Yaptıranlar İçin Tavsiyeler

 

Yukarıda bahsettiğim öneriler dışında özellikle verdiğimiz destek ilaçlarının önemini vurgulamak isterim. Doktorunuz tarafından size önerilen destek ilaçlarınıza gebelik testi gününe kadar ve ardından da size önerilen zamana kadar eksiksiz ve zamanında kullanmanız önemlidir.

Size test yaptırmanız gereken gün hekiminizce söylenecektir. O günden önce idrar ya da kan testi yaptırmanız yanıltıcı olacak ve negatif sonuç görmek moralinizi bozup sürecinizi olumsuz etkileyecektir. O nedenle gününüzü bekleyip kanda gebelik testi yaptırmanızı öneririm.

Tüp Bebek Transferi Sonrası Tutunma Ne Kadar Sürer?

 

Transfer edilen embriyo günler içerisinde rahim içine yerleşmeye başlar ve ardından yuvalanarak gebelik kesesi oluşur.

Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi İçin Rahim Kalınlığı Ne Kadar Olmalı?

 

Genel eğilim olarak rahim iç duvarı kalınlığının taze ve donma çözme uygulamalarında progesteron desteği başlanmadan önce 7 mm ve üstü kalınlıkta olmasını normal kabul etsek te, yapılan son çalışmalarda daha ince endometrium varlığında da gebelik elde edilebilmektedir.

Tüp Bebek İçin Embriyo Transferinde Avantaj ve Riskler

 

Embriyo transferi işleminin bir riski bulunmamaktadır. Transfer işlemi 3-4 dakikada tamamlanan, ayaktan yapılan bir işlemdir. Anne adayı transfer sonrasında 30-45 dakika merkezde dinlendikten sonra kaldığı yere gitmek üzere ayrılabilir.

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat


Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com