SIK SORULAN SORULAR (TÜP BEBEK-AŞILAMA)

  • Gebe kalamıyorum. Ne zaman bir tüp bebek merkezine başvurmalıyım?

Yaşınız 35 yaş altında ise 1 yıl, 35 yaş üstünde ise, 6 ay düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamadıysanız, üreme ile ilgilenen bir hekime muayene olmanızı öneririm. Ancak adet düzensizliğiniz ya da ilaçsız adet görmeme durumunuz var ise, daha önceden bilinen bir tüp tıkanıklığı ya da sperm sayı ve hareketliliğinde bir anormallik var ise bu süre beklenmeden başvurulmalıdır. Bu konu ile ilgili detaylar için İnfertil Çiftin Değerlendirilmesi makalemi okuyabilirsiniz.

  • Gebe kalamıyorum. Tek tedavi şekli tüp bebek midir?

Hayır. Sizi çift olarak detaylı değerlendirdikten sonra eğer koşullarınız uygun ise, tüp bebek dışı tedavi şekilleri olan yumurtlatma tedavisi ya da aşılama tedavisi yapmayı da düşünebiliriz.

  • İlk değerlendirme için randevu aldığımda, muayeneye adetli mi gelmeliyim?

İlk değerlendirme için gelirken adetli olmanıza gerek yoktur. Adet döngünüzün herhangi bir gününde muayenenizi yapabiliriz. Muayene için gelirken elinizde var olan tüm tetkik sonuçlarınızı ve daha önce tedavi gördüyseniz bu tedaviye ait elinizdeki notları da getirmenizi  öneririm.

  • Sperm analizi yaptırmadan önce nelere dikkat etmeliyim?

Sperm analizi yapılacağı gün, 2-6 günlük cinsel perhizli olmanızı isteriz. 

  • Tüp bebek tedavisine başlamak için size gelmek istiyoruz. Direk adetli iken mi gelmeliyiz?

Sizi tedavi düşündüğünüz aydan  önce ilk değerlendirme ve planlama için görmeyi tercih ederim. Böylece çift olarak sizi detaylı değerlendirmiş oluruz ve tüp bebekte kullanacağımız tedavi yolumuzu ve kullanacağımız tedavi şeklini de sizin bireysel özelliklerinize göre planlayabiliriz. Tüp Bebek tedavisinde kişiye özel ilaç kullanımı yolunu seçmemiz, tedavinizde başarı şansınızı arttıracaktır. 

  • Aşılama tedavisi nasıl yapılıyor ve kaç gün sürüyor?

Aşılama tedavisi adetinizin 2. ya da 3. günü başlar ve  yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir. Ancak bu 2 haftalık süreçte her gün kliniğimize gelmeniz gerekmez. Aralıklı olarak 3 ya da 4 kez kan ve ultrasonografi tetkiki ve bir gün de aşılama için gelmeniz yeterli olacaktır. Eğer Ankara’ya yakın bir şehirde oturuyorsanız bu kontroller için günübirlik gelip dönebilirsiniz. Aşılama günü de yine şehrinize dönmek için yolculuk yapmanızda sakınca olmayacaktır. Detaylı bilgiye Aşılama makalemden ulaşabilirsiniz. Fiyat bilgisi almak isterseniz iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

  • Aşılama ya da tüp bebek tedavisinde hangi tip ilaçlar kullanıyorsunuz?

Aşılama ve tüp bebek tedavilerinde yumurta gelişiminizi sağlamak için, günlük, cilt altı yapılan, kendi kendinize rahatlıkla uygulayabileceğiniz enjektabl ilaçlar kullanmaktayız. Ancak bu ilaçların vücutta birikici etkileri ya da önemli bir yan etkileri bulunmamaktadır ve kolaylıkla kullanılabilirler. 

  • Aşılama işlemi nasıl yapılıyor ve sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Aşılama işlemi, rahimin aksının düzelmiş olması için, idrara sıkışık olarak ve karından yapılan ultrasonografi eşliğinde yapılır. Spekulum uygulamasının ardından, rahim ağzının serum fizyolojik ile nazikçe silinmesi sonrasında, yıkanmış, konsantre hareketli spermin yüklendiği aşılama kateterinin rahim ağzından geçirilmesi ve spermin rahim içine enjekte edilmesi ile tamamlanır. İşlem 2-3 dakika sürer ve bu sırada  ağrı hissetmezsiniz. Aşılama  sonrasında günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Aşılama yapıldıktan sonra 30 dakika kliniğimizde dinlenmiş olmanız yeterli olacaktır. Yolculuk yapmanızın sakıncası yoktur.

  • Tüp bebek tedavisi nasıl yapılıyor ve kaç gün sürüyor?

Tüp bebek tedaviniz, sizin için seçtiğimiz ve önceden anlattığımız ilaç kullanım şeklinize göre bazı hastalarda göreceğiniz adetten 1 ay ya da 1 hafta önce kullanmaya başlayacağınız iğne ya da hap ile hazırlık sonrasında başlayacak adetinizin 2. ya da 3. günü, bazen de direk adetinizin 2. ya da 3. günü başlar. Eğer klasik tüp bebek yapılacak ve o ay embriyo transferi de uygulanacak ise tedaviniz, başlangıçtan itibaren 2.3-3 hafta sürecektir. Ancak o ay taze transfer planlamıyorsak, preimplantasyon genetik tarama (PGT-A) ya da tanı (PGT-M) uygulaması yapacaksak adetinizden itibaren yaklaşık olarak 2 haftalık bir süreye ihtiyacımız olacaktır.  Ancak tüm bu süreçte her gün kliniğimize gelmeniz gerekmez. Aralıklı olarak 4 ya da 5 kez kan ve ultrasonografi tetkiki, bir gün yumurta toplama ve bir gün de embriyo transferi için gelmeniz yeterli olacaktır.

  • Tedavim sırasında çalışabilir miyim ve günlük hayatımda kısıtlama yapmam gerekir mi?

Tedaviniz sırasında çalışmanızda bir sakınca bulunmamaktadır. Hafif egzersiz yapabilir ve günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Ancak sigara ve alkol alımından kaçınmanız ve başka bir rahatsızlığınız nedeniyle ilaç kullanmanız gerekirse bizi bilgilendirip onay veriyorsak almanız doğru olacaktır. Beslenmenizde de özel bir kısıtlamaya gerek yoktur.

  • Yumurta toplama işlemi nasıl yapılmaktadır?

Yumurta toplamanızı, işlem boyunca hiç ağrı hissetmemeniz için hafif bir anestezi anestezi altında, sizi uyutarak yapmaktayız. Yumurta toplama işlemi yaklaşık olarak 10-15 dakika süren bir işlemdir ve sonrasında  1 saat kadar  kliniğimizde dinlendikten sonra ayrılabilirsiniz. Anestezi aldığınız için o gün yalnız kalmamanızda ve araç kullanmamanızda fayda olacaktır. Yumurta toplama sonrasında, birkaç gün iğne giriş yerinden hafif lekelenme şeklinde vajinal kanamanız olabilir ve hafif kasık ve bel ağrısı hissedebilirsiniz. Ağrınız olursa parasetamol türevi ağrı kesicilerden, günde 3 ya da 4 kez olacak şekilde  kullanabilirsiniz. 

  • Embriyo transferi nasıl yapılmaktadır?

Embriyo transferi, rahimin aksının düzelmiş olması için idrara sıkışık olarak ve karından yapılan ultrasonografi eşliğinde yapılır. Spekulum uygulaması sonrasında, rahim ağzı serum fizyolojik ile nazikçe silinir ve özel bir solüsyon ile yıkanır. Deneme kateteri ile rahime giriş sağlanmasının ardından, embriyonuzun yüklendiği  kateterin, rahim ağzından geçirilmesi sonrasında embriyoların rahim içine nakledilmesi ile tamamlanır. Transfer işlemi 2-3 dakika sürer ve ağrı hissetmezsiniz.

  • Embriyo transferi sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Embriyo transferi sonrasında 45 dakika-1 saat kliniğimizde istirahat etmeniz yeterli olacaktır. Ankara’ya yakın bir şehirden geliyorsanız, aynı gün yolculuk yapmanızda bir sakınca olmayacaktır. Uzaktan geliyorsanız 1 ya da 2 gün istirahat sonrasında evinize dönebilirsiniz.

Beşinci gün embriyo transferi uygulamasından 9 gün, 3. nün embriyo transferi uygulamasındansa 11 gün sonra kanda yapılan gebelik testi ile tedavinizin sonucunda gebelik oluşup oluşmadığını anlıyoruz. Gebelik testi gününüze kadar istirahat etmenizi ve olabildiğince sizi yoracak işlerden kaçınmanızı tavsiye ederiz. Beslenmeniz açısından özel bir değişiklik yapmanıza gerek olmayacaktır. Mevsim normali olan sebze ve meyveleri yemenizi tavsiye ederim.

  • Hangi durumlarda yumurta toplama yapıldığı ay embriyo transferi yapmayıp embriyoları dondurmayı tercih ediyorsunuz?

Aşırı uyarım sendromu riskinden kaçınmak için, uyarım yaptığımız ay 15’den fazla yumurta  toplar isek, preimplantasyon genetik tanı (PGT-M) ya da tarama (PGT-A) yapacak isek, uyarım sırasında rahim içi ile ilgili aykırı bir bulgumuz var ise ( rahim iç duvarına baskı yapan miyoma uteri, endometrial polip, rahim içinde sıvı toplanması vb) ya da tüplerle ilgili hidrosalpenx diye isimlendirdiğimiz ucu tıkalı ve içi sıvı dolu tüp görüntüsü var ise uyarım ayında embriyo transferi yapmayıp, elde edeceğimiz tüm embriyoları dondurmaktayız.

İlaveten, üremeyi koruyucu yaklaşımlar bünyesinde embriyo dondurma yaptığımız ya da rezerv düşüklüğü nedeniyle embriyo biriktirme planladığımız çiftlerde de uyarım ayında embriyo transferi yapmamaktayız.
 

  • Hangi gün ve hangi teknikle embriyo donduruyorsunuz ve çözme sonrasında sağ kalım oranları ne kadardır?

Kliniğimizde hemen daima blastokist aşamasında, yani 5. ya da 6. güne ulaşmış uygun kalitede    olan embriyoları dondurarak saklamaktayız. Ancak nadiren, bazı özel durumlarda 3. gün embriyo dondurma yapmayı da planlayabilmekteyiz. Tüm hastalarımızda embriyo dondurma işlemini son teknoloji olan vitrifikasyon yöntemi ile yapmaktayız. 

Vitrifikason tekniği ile dondurduğumuz embriyoların çözülmesi sonrasında sağ kalım oranları %98’ler civarında olmaktadır. 

  • Dondurulmuş embriyo transferi sonrasında elde edilen gebelikler güvenli midir?

Dondurulmuş embriyo transferleri sonrasında, en az taze uygulamaya yakın hatta bir miktar daha yüksek oranda gebelik elde etmekteyiz ve bu yolla doğan bebeklerde görülebilecek büyük ya da küçük anormallik riski kendiliğinde gebelikler ile benzer olmaktadır. 

  • Preimplantasyon genetik tarama (PGT-A) nedir ve kimlere uygulanır?

Preimplantasyon genetik tarama (PGT-A), tüp bebek yöntemi ile elde edilen ve blastokist aşamasına (5. ya da 6. güne) ulaşmış uygun kaliteli embriyolardan alınan hücre örneğinde, yapıtaşlarımız olan kromozomlar açısından tarama yapılması işlemidir. 

Özellikle 38 ve 40 yaş sonrası kadınlarda, üretilen yumurtanın kromozomal olarak sağlıksız olma riski arttığı için gebe kalmak güçleşmekte, edilen gebeliğin düşükle sonuçlanma riski artmakta ve sağlıksız bebek sahibi olma ihtimali yükselmektedir. Bu nedenle, PGT-A  yöntemini, tüp bebek uygulayacağımız çiftlerde kadın yaşı 38 özellikle 40 yaşın üstünde ise tavsiye etmekteyiz. Detaylı bilgi için Preimplantasyon genetik tarama (PGT-A) makalemi okuyabilirsiniz. 

  • Preimplantasyon genetik tanı (PGT-A) nedir ve kimlere uygulanır?

Preimplantasyon genetik tanı (PGT-m) kadın ya da erkekte kromozomal anomali (translokasyon ya da inversiyon vb) varlığında ya da ailede bilinen bir genetik hastalık varlığında yapılmaktadır. 

Tüp bebek yöntemi ile elde edilen ve blastokist aşamasına (5. ya da 6. güne) ulaşmış uygun kaliteli embriyolardan alınan hücre örneğinde, embriyonun mevcut olan hastalığa sahip olup olmadığı saptanır ve sağlıklı embriyo tespit edilir ile nakli planlanır. Bu yöntemle talasemi, çeşitli kas hastalıkları, metabolik hastalıklar, kistik fibrozis, spinal müsküler atrofi (SMA) ve pek çok genetik hastalık açısından değerlendirme yapılabilmektedir. Detaylı bilgi için Preimplantasyon genetik tanı (PGT-M) makalemi okuyabilirsiniz. 

  • Polikistik over sendromunda (PCOS) hangi tedavi çeşitleri uygulanabilir?

Polikistik over sendromu (PCOS) üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluktur. Adet düzensizliği, vücutta erkek tipi tüylenmede artma, kilo almaya meyil, gebe kalmakta sıkıntı ve bazı metabolik sorunlara yol açabilir. 

PCOS varlığında, eğer ilave başka bir gebe kalamama nedeni yok ise ve yaş gençse ilk basamak tedavi yumurtlatma ilaçları (klomifen sitrat ya da letrozole) yumurtlamanın uyarılmasıdır. Bu yöntemle gebe kalamayanlarda 2. Basamak tedavi günlük iğne ile yumurta gelişiminin sağlanması ve ilaveten aşılama işleminin yapılması, 3. basamak tedavi de tüp bebek uygulanmasıdır. Daha detaylı bilgiye Polikistik over sendromu (PCOS) makalemden ulaşabilirsiniz.

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com