Yazılar

Embriyo Dondurma

Transfer edilenler dışında, kaliteli embriyoları var olan çiftlerde embriyolar dondurularak saklanabilir. Biz kliniğimizde çözme sonrasında sağ kalım oranları daha yüksek olduğu ve gebelik şansı arttığı için, uygun koşullardaki hastalarda hemen daima 5.ya da 6. gün, vitirifkasyon tekniği ile embriyo dondurma işlemini tercih etmekteyiz.

Embriyo dondurma kimlere yapılmaktadır?

Embriyo dondurma yapılabilecek olan çiftler;

  1. Embriyo transferi sonrasında nakledilen embriyolar dışında kaliteli embriyosu olan çiftlerde,
  2. Polikistik over sendromu varlığında yani uyarım sonrasında yumurtalık yanıtı iyi olan hastalarda aşırı uyarım sendromu (OHSS) riskinden kaçınmak için,
  3. Yumurtalık uyarımı sırasında rahim içi  ya da tüplerle ilgili bir sorun saptanan (miyoma uteri, endometrial polip, hidrosalpenks vb) ve taze transfer yapmama kararı alınan çiftlerde,
  4. Preimplantasyon genetik tanı (PGT-M) ya da tarama (PGT-A & SR) kapsamında embriyolarından biyopsi alınan çiftlerde,
  5. Fertilite koruyucu yaklaşım bünyesinde embriyo dondurma planlanan çiftlerde ve
  6. Aynı ay ikili uyarım yani Dual Stimülasyon planlanan çiftlerde uygulanabilir.

Embriyo dondurma hangi kalitedeki embriyolara yapılabilmektedir?

Blastokist aşamasındaki yani 5. ya da 6. güne ulaşmış embriyolardan genişleme seviyesi 3,4,5 ve iç ve dış hücre tabakası A ya da B kalitede olanları dondurabilmekteyiz. Çözme sonrası gebelik şansı yoka yakın olacağı için 3’den önceki evredeki blastları ve iç ve dış hücre kalitesi C olan blastları dondurmamaktayız.
Embriyo sayısı az olan ve blastokist takibine gitmeyeceğimiz çiftlerde nadir de olsa 3. gün yani klivaj evresinde embriyo dondurma yapabilmekteyiz.

Embriyo dondurma hangi teknikle yapılmaktadır?

Embriyolar yavaş dondurma tekniği ya da  vitrifikasyon yöntemi ile dondurulabilirler. Biz merkezimizde, sonuçları çok daha iyi olduğu için son teknoloji olan vitrifikasyon yöntemini kullanmaktayız.

Vitrifikasyon yöntemi nedir?

Vitrifikasyon yöntemi, embriyoların dondurularak saklanmasına olanak veren bir yöntemdir. Bu teknikte embriyolar dondurulurken özel olarak kullanılan dondurma solüsyonları ile ısı hızlıca düşürülür ve embriyo içindeki sıvının dışarıya çıkması ve yerine dondurma solüsyonunun geçmesi sağlanır. Ardından embriyolar -196 0C’deki sıvı nitrojen tanklarına kaldırılır. İşlem yaklaşık olarak 3-4 dakikada tamamlanır.
Yavaş dondurma yöntemine göre avantajı, dondurma işlem süresinin çok daha kısa olması ve çözme sonrasında blastokist aşamasındaki embriyolarda sağ kalım oranının %98-99’lar civarında olmasıdır.

Dondurulmuş embriyo transferleri ile başarı şansı ne kadar olmaktadır?

Blastokist aşamasında dondurulmuş embriyoların çözülmesi ile sağ kalım oranları %98-99 civarında olmakta ve en az taze uygulamaya yakın gebelik oranları elde edilebilmektedir. Özellikle 30 yaş altında gebelik oranları %60’lar civarına çıkmaktadır.  

Dondurulmuş embriyo transferi sonrasında elde edilen gebelikler güvenli midir?
Dondurulmuş embriyoların çözülmesi sonrasında elde edilen gebeliklerde, bebekte büyük ve küçük anomali riski kendiliğinden ya da tüp bebekte taze uygulama ile elde edilen gebeliklerden doğan bebeklerle aynı orandadır. Ancak dondurulmuş embriyonun nakli sonrasında doğan bebeklerde doğum ağırlığı biraz daha yüksek olabilmektedir.

Dondurulmuş embriyolar ne kadar süre ile saklanabilirler?

Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik uyarınca embriyolar, her yıl çiftin embriyoların dondurulmuş halde saklanmalarına müsaade etmeleri halinde 5 yıl süre ile saklanabilmektedirler. 5 yıl sonunda da çiftin istemesi halinde Sağlık Bakanlığı’ndan alınacak onay sonrasında ilave 5 yıl daha saklanabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Telefon İletişim Instagram İletişim Whatsapp İletişim