Tüp bebek hesaplama konusu, tüp bebek tedavisi ile gebelik yaşayan kadınlarımızın en çok merak ettiği konulardan biridir. Tüp bebekle elde edilen gebeliklerde döllenmenin hangi gün gerçekleştiği belli olduğu ve  bilindiği için, yaklaşık olarak anne adaylarımız çocuklarını ne zaman kucaklarına alacaklarını hesaplayabilmektedir.

Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebelik süresini hesaplamada embriyonun rahme yerleştirilme tarihi, anne adayının son adet tarihinin ilk gününden başlayarak yaklaşık olarak iki hafta sonrasına denk gelmekte ve böylece embriyo transfer tarihi, anne adaylarımızın hamilelik sürecinin yaklkaşık olarak 2. haftası olarak hesaplanmaktadır.

Her ne kadar kesin olmasa da oldukça yakın doğum tarihleri tüp bebekle yapılan gebeliklerde hesaplanabilmektedir. Bebeğin doğum tarihi, embriyonun rahme yerleştirildiği günden itibaren yaklaşık 36-38 hafta sonraya tekabül etmekte ve tüp bebek hesaplama ile yavrularımızın doğum zamanı yaklaşık olarak hesaplanabilmektedir.

Transfer Tarihine Göre Gebelik Hesaplama

Tüp bebek ile elde edilmiş olan gebeliklerde embriyo transfer tarihine göre gebelik hesaplama yapılırken, embriyo transfer tarihi, anne adaylarımızın hamileliğinin yaklaşık olarak 2. haftasına denk gelmektedir. Bu konu anne adaylarımızın en çok kafasını karıştıran durumlardan biridir. Pek çok kişi neden embriyo transfer tarihinin 2. hafta olduğunu merak etmekte ve buna bir neden aramaktadır.

Bunun nedeni, kendiliğinde doğal yolla elde edilen gebeliklerde de, cinsel ilişkiden sonra embriyonun oluşma sürecinin de son adet ilk gününden itibaren yaklaşık olarak 2 hafta sürmesidir. Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde, gebelik başlangıcı 3. gün embriyo transferi yapıldı ise transfer tarihinden 14 gün öncesi, blastokist aşamasında 5. gün embriyo transferi yapıldı ise 16 gün öncesi olarak hesaplanmalıdır.

Tüp bebek yönteminde, embriyonun rahme yerleştirildiği gün belli olduğu için, embriyo transfer tarihinden itibaren yaklaşık doğum tarihi hesaplanabilmektedir. Bu tarihi hesaplayabilmek anneler için oldukça özel olduğu için bu sürece hazırlanmak ve motive olmak açısından da değerlidir.

Tüp Bebekte Hafta Hafta Gebelik

Tüp bebek ile elde edilen gebelikte de doğal yolla elde edilen gebelikler ile  aynı gebelik dönemleri gerçekleşmekte ve bu dönemler üç aylık periyotlara ayrılan üç trimester dönem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gebelik sürecinde bu dönemler hamileliğin normal süresi olan 9 ay 10 gün üzerinden yani 40 haftadan hesaplanmaktadır. Her bir dönemin kendine has belirtileri ve özellikleri bulunurken, bu süreçlerde bebeklerinizin gelişiminin de hangi haftalar içerisinde nasıl olacağı bilinebilmektedir. Tüp bebekte hafta hafta gebelik çeşitli gelişmeler göstermekte ve hamilelik süreci trimesterlere ayrılarak  değerlendirilebilmektedir.

  • 1. Trimester dönemi: Hamileliğin 1 ile 13. haftaları arasını kapsamaktadır.
  • 2. Trimester dönemi: Hamileliğin 14 ile 26. haftaları arasını kapsamaktadır.
  • 3. Trimester dönemi: Hamileliğin 27 ile 41. haftaları arasını kapsamaktadır.

Özellikle tüp bebek ile çocuk sahibi olacak olan kişiler, ilk trimester sürecinde nelerin meydana geldiğini oldukça merak etmektedirler. İlk trimester yani ilk hafta ve 13. Hafta arasındaki süreçte öncelikle ilk birkaç hafta, gebelik belirtileri tam olarak hissedilemese de çeşitli ufak belirtiler meydana gelebilmekte, özellikle bu ilk haftalarda adet ağrılarına benzer kasık ve bel ağrısı, baş ağrısı, baş dönmeleri ve sırt ağrıları görülebilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle östrojen ve progesteron hormonlarındaki düzey artışı ile birlikte pek çok hamilelik belirtisi yaşanmakta ve bu ilk 3 aylık süreçte, kusma, iştah artışı, aşerme, bulantı, sık idrara çıkma ve uykusuzluk gibi belirtiler görülmektedir.

Hamilelikte ilk 3 ay oldukça önemlidir. Bu dönemde bazı semptomlar görülebilmektedir. İlk üç aylık periyot içerisinde anne adaylarının 1-2 kilo alması normal kabul edilmektedir.

Birçok düşük genellikle ilk 3 aylık periyot içerisinde görülmektedir. İlk trimester döneminde eğer kanama oluşursa düşük tehlikesi anlamına geleceğinden bir uzman doktora başvurulması önemlidir.

Bu dönemde dengeli beslenmek ve günde ortalama 2 litre kadar su tüketmek oldukça önemlidir. Aynı zamanda, eğer bir sorun yok ise, gün içerisinde anne adaylarının 30 dakikalık normal tempolarında yürüyüş yapmalarını da önermekteyiz.

Tüp bebek işlemleri ve tüp bebek hesaplama hakkında bilgi almak için Mehtap Polat sitesi üzerinden merak ettiğiniz tüm konular hakkında bilgi sahibi olabilir, sizlere sunulan hizmetlerden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com