Bir kız çocuğu yumurtalıklarında yaşam boyu kullanacağı yumurta hücreleri ile doğar. Yaşamın hiçbir döneminde ne kendiliğinden ne de ilaç tedavisi ile yeni yumurta üretme şansı olmadığı gibi yıllar geçtikçe de hep yumurta sayısı azalır. Dışardan verilecek hiçbir ilaç tedavisi ya da kullanılacak vitamin desteği ve ya da takviyeler yeni yumurta üretimini sağlayamamaktadır.

 Bir kadın eğitim ya da kariyer nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteleyebilir. Ya da bazı sağlık sorunları ve ya genetik yatkınlık nedeniyle yumurta sayısında erken dönemde azalma olmuş olabilir. Bu durumda yumurta sayısı yani rezervi azalmış olan ya da göreceği tedavi sonrasında yumurta sayısında azalma olabilcek kadınlarda ilerde doğurganlık isteği olduğunda anne olma şansı verebilmesi açısından yumurta dondurma yapılması çok önemlidir.

Yumurta Dondurma Nedir?

Kadında yapılan yumurtalık uyarımı sonrasında çoklu yumurta gelişimi sağlanarak elde edilen yumurtalardan olgun yapıda yani matür olanların gelecekte bebek sahibi olma isteği olan dönemde tüp bebek yöntemi ile kullanılabilmesi için dondurularak saklanmasına yumurta dondurma denmektedir.

Yumurta Dondurma Neden Yapılır?

Bir kadın yaşamının hiçbir döneminde ne kendiliğinden ne de ilaç tedavisi ile yeni yumurta üretemez. Ancak var olan yumurtaları kullanabilir. Bu nedenle kadında eğer yumurta sayısında azalma tespit edildi ise ya da uygulanacak yumurtalık cerrahisi, yumurtalıklarda yumurta sayısını azaltıcı etkide bulunabilecek kemoterapi ya da radyoterapi uygulanma gereği, ailede erken menopoz öyküsü varsa ve şu an gebelik planı yoksa gelecekte kullanabilmek için yumurta dondurma işlemi yapılabilir.

Böylece ilerde bebek sahibi olma kararı verildiğinde, mevcut yumurtalık rezervi yeterli olmaz ya da menopoz gerçekleşmiş olursa, donmuş yumurtalar çözülerek tüp bebek sürecine girilebilir ve gebelik elde edilebilir.

Yumurta Dondurma Kimlere Yapılır?

Ülkemizde yumurta dondurma işlemi belli koşulları sağlayan kadınlarda ancak mümkün olabilmektedir. 30 Eylül 2014 yılında yayınlanan Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik ile belirli koşullar sağlandığı takdirde, çıkartılacak 3 hekim imzalı heyet raporu ile doğurganlığın korunması için yumurta dondurulmasına müsaade edilmiştir.

Yumurta dondurma işlemi yapılmasına müsaade edilen koşullar;

  • Ailede anne, teyze, kız kardeş gibi yakınlarında erken menopoz öyküsü olan kadınlarda,

  • Yumurtalıkların alınmasını gerektiren bir hastalık varlığında,

  • Herhangi bir nedenle kemoterapi ya da radyoterapi uygulanma gereği varlığında,

  • Yumurtalık rezervi düşük olarak saptanmış ise ve şu an bebek sahibi olma planı yok ise kadının yumurtaları dondurularak saklanabilir. 

Düşük Yumurta Rezervi Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Yaşamın başından yani kız çocuğunun anne karnında gelişim döneminden menopoza kadar yumurta sayısı sürekli azalır. Yaşamın hiçbir döneminde ne kendiliğinden ne de tedavi ile yeni yumurta yapımı sağlanamaz ve yumurta sayısı arttırılamaz. Yaşam boyunca ancak var olanlar kullanılabilir.

Anne karnında 20. gebelik haftası civarında kız çocuğunun yumurtalıklarında en yüksek sayıda yumurta vardır. Bu dönemde yumurta sayısı 2 yumurtalıkta toplam 6-7 milyon civarındadır. Ardından hızlı bir kayıp olur ve doğumda sayı 1-2 milyona düşer. Ergenliğe girildiğinde sayı 200.000-400.000 civarına kadar düşmüştür.

Sonrasında yine her ay yumurta kaybı devam eder. Özellikle 38 yaşından sonra yumurta kaybı hızlanır ve menopoz döneminde de yumurtalıklardaki yumurtalar tükenir. Ülkemizde çok net bir istatistik olmasa da ortalama menopoz yaşı 47-48 yaş civarındadır. 

Bir kadında yumurtalıklarda mevcut olan yumurta sayısına, yani kadının çoklu yumurta üretme kapasitesine yumurtalık rezervi denmektedir. Bir kadında her ay 1 tane yumurta yumurtlanırken, belli sayıda yumurta da yanında kaybedilir. Ultrasonografi yapıldığında yumurtalıklarda var olan 2-9 mm çapındaki yumurtaların (Antral folliküller-AF) sayısı bizim kadının yumurtalık rezervini anlamamızı sağlar. Her iki yumurtalıkta 6-8 ve üstü sayıda AF olması durumunda yumurtalık rezervinin normal aralıkta olduğunu söyleyebiliriz.

AF sayımı kadar yüksek duyarlılıkla yumurta sayısını anlamamızı sağlayan diğer test te kanda Antimüllerien Hormon-AMH ölçümüdür. AMH düzeyine bakılması için adetli olup olmamak fark etmez, adet siklusunun her döneminde düzey benzerdir ve aydan aya dalgalanma göstermez. Düzeyin 2-4 ng/ml olması durumunda rezervin normal olduğundan bahsedebiliriz. Düzeyin 1-2 ng/ml aralığında olması durumunda alt normal, 1’in altında olduğu kadınlarda da azalmış olduğunu söyleyebiliriz.

Hangi Durumlarda Yumurta Dondurma Önerilir?

Yumurta, kadın üreme hücresi olmakla beraber vücutta ki en büyük hücredir. Bir kadının, yapılan yumurtalık uyarımı sonrasında elde edilen yumurtalarının gelecekte arzu ettiği zaman tüp bebek yöntemi ile kullanılması için saklanmasına yumurta dondurma denmektedir.

Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik’te belirtilen koşullar varlığında 3 hekim imzalı heyet raporu ile yumurta dondurma işlemi yapılabilir.

Yumurta dondurma yapılabilmesi için;

  • Kadının ailesinde erken menopoz öyküsü olmalı,

  • Yumurtalıklarda yumurta sayısında azalmaya sebep olabilecek yumurtalık alınması gerektiren sağlık sorunu varlığında,

  • Vücuttaki kanser tanısı nedeniyle, yumurtalık rezervinde hızlı tükenmeye sebep olabilecek kemoterapi ya da radyoterapi gibi tedavi uygulanma gereği olan kadınlarda

  • Yapılan muayenesi sonucunda yumurtalık rezervinde düşüklük saptanan kadınlarda yumurta dondurma işlemi yapılabilir.

Tüp Bebek Yumurta Dondurma Teknikleri

Yumurta insan vücudundaki en büyük ve en kırılgan hücredir. Kullanılan çeşitli yumurta büyütücü ilaçlarla geliştirilen yumurta keselerinin içinden yumurtalar toplanır ve aynı gün olgun olanlar, son teknoloji vitrifikasyon tekniği ile  2’li, 3’lü gruplar halinde dondurulur.  

Yumurta Dondurmada Önemli Noktalar Nelerdir?

Yumurtalık uyarımının usulünce yapılması, tek bir uyarım siklusu sonunda elde edilecek yumurta sayısını arttıracaktır. Bu nedenle kadının bireysel özelliklerine ve yumurtalık rezervine göre en uygun yumurtalık uyarım protokolünün seçilmesi ve uygun ilaç dozlarının kullanılması elde edilecek yumurta sayısını etkileyecektir.

İlaveten çatlatıcı iğne zamanlaması da başarı şansı etkilemektedir. Uygun zamandan daha erken ya da geç çatlatıcı iğne yapılması olgun yumurta sayısını düşürebilir ya da erken çatlama gibi sorunlara yol açabilir.

Doğurganlığı Korumak İçin Kaç Yumurta Dondurulmalıdır?

Hedeflenecek dondurulacak yumurta sayısına kadın yaşına göre karar verilmelidir.

Kadın yaşı, hem yumurta sayısını hem de yumurta kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Her kız çocuğu doğuştan sabit sayıda yumurta hücresi ile doğmakta ve ergenlikten itibaren her ay 1 yumurta yumurtlanırken belli sayıda yumurtayı da kaybetmektedir.

Ancak hiçbir kadının ne kendiliğinden ne de ilaç tedavisi ile yeni yumurta yapma şansı yoktur. Bu nedenle yaş ilerledikçe yumurtalıklarda kalan yumurta sayısı azalmaktadır. İlaveten, kadın yaşı ilerledikçe, yumurtlamanın son basamağında gerçekleşen mayoz bölünmede hataya yatkınlık artmakta ve yumurtaların kromozomal olarak sorunlu olma, yani sağlıksız olma riski yükselmektedir.

Yani kromozom sayısının 46’dan 23’e düşmesi gerekirken eksiklik ya da fazlalık içerebilmektedir.  Bu nedenle sağlıksız yumurta sağlıksız embriyo gelişimine yol açmakta ve  gebe kalmak genç yaşlara göre güçleşmekte, elde edilen gebeliğin düşükle kaybedilme riski artmakta ve bebekte başta Down Sendromu olmak üzere anomali görülme riski artmaktadır.

Bu nedenle, kadın yaşı arttıkça yumurta başına gebelik şansı da düşmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı yumurta dondurma planlaması yapılacak olan hastamızda hedefleyeceğimiz dondurulacak yumurta sayısına kadın yaşına göre  karar vermek gerekmektedir.

 35 yaş altında 8-10 olgun yumurta dondurulması yeterli olabilecekken, 40 yaş üstünde daha fazla olgun yumurtaya ihtiyaç olacaktır. Bu nedenle sadece birkaç tane yumurta dondurulması doğurganlığın korunduğu anlamına gelmemektedir. Kadın yaşının doğurganlık üzerine etkisini daha iyi anlayabilmeniz için  Preimplantasyon Genetik Tarama (PGT-A) makalemi okuyabilirsiniz.

Düşük Yumurta Rezervi Nasıl Anlaşılır?

Bir kadının yumurtalık rezervi ultrasonografi ile yumurtalık dokusu içerisindeki 2-9 mm çapındaki antral follikül dediğimiz yumurta keselerinin sayısı sayılarak anlaşılabilir. Her iki yumurtalıkta toplamda 6-8 yumurta kesesi görülmesi durumunda yumurtalık rezervinin normal olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer yumurtalıkların görüntülenmesi güç ise, kilo fazlalığı, yumurtalıkların yukarı yerleşimli olması, yumurtalık içinde kist bulunması vb nedenlerle antral follikül sayımı net olarak yapılamıyorsa bu durumda da kanda Antimüllerien Hormon (AMH) ölçümü yapılarak rezerv anlaşılabilir. Kanda bakılan AMH düzeyinin 2ng/ml üzerinde olmasını normal kabul etmekteyiz. Değerin özellikle 1.5 ng/ml özellikle de 1 ng/ml altında olması ise yumurta sayı azlığının göstergesidir.

Aynı zamanda rezerv düşüklüğü varlığında ilk belirti adet aralarının kısalmasıdır. Eskiden ilk günden ilk güne 27-28 güne bir adet olunurken, git gide aralar kısalır. 26-25 günde bir adet olmaya başlar ve ardından da sayı iyice azaldığında adet araları açılır. Kırk  gün, 45 günde bir adet görme hatta ilaçsız adet görmeme raddesinde adet düzeni bozulabilir.

İşlem Öncesi Yapılması Gereken Testler ve Hazırlık Süreçleri Nelerdir?

Yumurta dondurma sürecine başlanmadan önce, koşulların Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik’te belirtilen hususlara uyduğunun 3 hekim imzalı heyet raporu ile belgelenmesi zorunludur. İlaveten kadından alınan kanda DNA kimliklendirme analizi yapılması da yine Yönetmelik gereği zorunludur.

Yapılacak yumurtalık uyarımının kadının bireysel özelliklerine göre şekillendirilmesi mühimdir. Çünkü kişiye özel seçilecek yumurtalık uyarım protokolü ile daha verimli bir yanıt alınabilecek ve elde edilen yumurta sayısı ve dondurmaya uygun kalitede yumurta sayısı daha fazla olacaktır.

Yumurta Dondurma İşleminin Süreci ve Aşamaları Nasıldır?

Yumurta dondurma yapılabilmesi için öncelikle kadının yumurtalıklarında çoklu yumurta gelişimi sağlanmalıdır. Çünkü her kadın, normal şartlarda her ay sadece bir yumurta yumurtlamakta ve kişiden kişiye değişen sayıda yumurta hücresini de gelişemeden kaybetmektedir.

Dışarıdan verilecek ilaçlar yardımı ile bu kaybedilecek olan yumurtaların da büyütülmesi ve çoklu yumurta gelişiminin sağlanması esastır. Bu nedenle öncelikle kadının muayenesi sonrasında, yumurtalık uyarımı için uygun olan uyarım protokolü seçilir. Bu protokol seçimi, kadının yaşına, adet düzenine, yumurtalık rezervine ve ilave bir sağlık sorunu olup olmamasına göre yapılır.

Ardından arzu edilen ay,  seçilen bu protokol kapsamında uygun ilaçlara başlanarak  kadının adeti ile birlikte  yumurta geliştirici ilaçlara başlanır. Yumurta keseleri yani folliküller istenen boyuta gelene kadar ki genel olarak önde gidenlerin boyutlarının 17 mm’ye ulaşmasını isteriz,  birkaç gün aralıklar ile ultrasonografi ile takip yapılır. Genellikle yumurta keselerinin istenen boyuta gelmesi için 8-10 gün yumurtalık uyarımı yapılması yeterli olmaktadır. Yumurtalıkların uyarılması ile ilgili detaylara ulaşmak için Yumurtalıkların Uyarılması makalemizi okuyabilirsiniz.

Yumurta keseleri istenilen boyuta ulaştığı zaman yumurtaların olgunlaşmasını sağlamak için çatlatıcı iğne yapılmakta ve ardından hafif anestezi altında yumurta toplama işlemi yapılmaktadır. Yumurta toplama işlemini  hemen daima anestezi altında uyguladığımız için işlem boyunca ağrı hissedilmemektedir  ve süreç  yaklaşık olarak  10-15 dakika sürmektedir. Ardından olgun olan yumurtalar 2’li, 3’lü gruplar halinde dondurulmaktadır.

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta toplama yapıldığı gün yumurtalar, etraflarındaki hücreler eritildikten sonra mikroskop altında olgunlukları açısından değerlendirilir ve olgun olan yumurtalar vitrifikasyon tekniği ile ikili üçlü gruplar halinde dondurulurlar.

Vitrifikasyon tekniğinde özel solüsyonlar sayesinde hücre içindeki sıvının hücre dışına çıkışı sağlanmakta ve yerine cryoprotektan dediğimiz sıvı geçmektedir. Ardından da yumurtalar -196 0C’deki sıvı nitrojen içeren tanklara kaldırılarak saklanmaktadır. Toplama sonrasında  sadece olgun olan yumurtalar dondurularak saklanabilmektedir. Toplanan yumurtaların yaklaşık olarak %80’ni olgun olmaktadır.

Yumurta Dondurma İşleminin Olası Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

Yumurta dondurma işlemi için yumurtalık uyarımı yapılırken hekim tecrübesi önemlidir. Gereken düzeyde ilaç doz belirlenmesi, tecrübeli bir hekim tarafından takip, usulünce yumurta toplama yapıldığı takdirde uyarım ve yumurta toplamaya bağlı komplikasyon gelişme riski yoka yakın olmaktadır.

Yumurta Çözme İşlemi Nasıl Yapılır?

Virtifikasyon tekniği ile dondurulduktan sonra -196 0C’de donmuş olarak bekleyen yumurtalar kullanılma zamanı geldiğinde tüp bebek sürecinde kullanılmak üzere çözülürler. Öncelikle sıvı azot tankından çıkarılan yumurtalar oda ısısında çözülür ve özel bir sıvı çerisinde bekletilerek mikroskop altında değerlendirilirler. Ardından bu işlem sonrasında sağlıkla çözülmüş olanlar döllenme gerçekleşmesi için mikroenjeksiyon işlemine alınırlar.

Yumurta Dondurma İşleminin Kadınlar İçin Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Yumurta, dondurulduğu zamanki yaşın sağlıklılık oranı ile çözüldüğünde anne adayına gebelik şansı sunmaktadır. Böylece güncel yaşa bağlı artmış yumurta anomali riskinden (anöploidi) korunulmaktadır. Aynı zamanda yakın zamanda çocuk sahibi olmayı planlamayan ama yumurta sayısı azalmış kadınlarda bebek sahibi olmak istedikleri zamanda yumurta sayısı tükenmiş hatta menopoza girilmiş olsa dahi anne olma şansı devam edebilmektedir.

Bu nedenle şu an yumurta sayısı azalmış ya da göreceği bazı tedaviler nedeniyle yumurta sayısında etkilenme riski olan kadınlarda doğurganlığın korunması için yumurta dondurma işlemi yapılması önemli bir avantaj taşımaktadır.

İşlemin Başarı Oranları Nasıldır?

Virtifikasyon tekniği ile dondurulmuş olan yumurtaların çözülmesi sonrasında sağ kalım oranları %90-95 civarında olmakta ve bu yolla elde edilen embriyoların nakli ile de taze yumurtalardan elde edilen embriyolarla benzer oranda gebelik elde edilebilmektedir.

Yumurta Dondurma Ücreti Nedir ve Bu Maliyet Neleri Kapsar?

Yumurta dondurma işlem ücreti işlemin yapılacağı şehire göre değişmekle beraber yaklaşık 50.000-70.000 TL aralığındadır. Bu fiyatlandırmaya yumurtalık uyarım takipleri, o sırada yapılan hormon testleri, anestezi eşliğinde yumurta toplama işlemi, laboratuvarda toplanan yumurtaların geçirecekleri işlemler ve yumurta dondurma ücreti dahildir. Ancak yumurtalık uyarım aşamasında kullanılacak ilaçlar dahil değildir.

Yumurta Dondurma İşlemi İçin Hangi Doktora Başvurulmalıdır?

Yumurta dondurma işlemini, Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları Sertifikası olan bir hekim tarafından yapılabilir. Elbette hekimin bu alandaki tecrübesi ve eğitimi de yapılan işlemin verimliliği, elde edilecek yumurta sayısı açısından önemlidir. 

Doktor Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tedavinizi yaptıracağınız hekimi seçerken bu alandaki eğitimine, kaç yıldır bu tedaviler üzerine çalıştığına dikkat etmenizi öneririm. Hekimin sadece üreme ve gebeliğe yardımcı tedaviler üzerine çalışıyor olması yani bu alana spesifik çalışması tedavinin etkinliğini yükseltir.

Çünkü yumurta dondurma işlemi planlanırken yumurtalık uyarım protokolünün kişiye özel seçilmesi, uygun dozda ilacın kullanılması ve doğru zamanda çatlatıcı iğne uygulanması toplanacak yumurta sayısını ve olgun yumurta sayısını arttıracaktır. Aynı zamanda elbette yumurta dondurma işlemini yapacak embriyoloğun yetkinliği ve laboratuvar koşulları da gelecekte yumurta çözüldüğünde gebelik elde edilme ihtimalini arttıracaktır.

Yumurta Dondurma İşleminin Yasal Durumu Nedir?

Ülkemizde yumurta dondurma işlemi belli koşulları sağlayan kadınlarda mümkün olabilmektedir. 30 Eylül 2014 yılında yayınlanan Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik ile gerekli koşullar tanımlanmıştır. Bu koşullara uyan kadınlarda 3 hekim imzalı heyet raporu ile doğurganlığın korunması için yumurta dondurulmasına müsaade edilmiştir.

Heyet raporu çıkartıldıktan ve kadına DNA Kimliklendirme analizi yapıldıktan sonra yumurta dondurma sürecine başlanabilir. Şu an mevcut Yönetmelik uyarınca, her yıl dondurmaya devam edilmesi için onay verildikten sonra dondurulmuş yumurtalar 5 yıl saklanabilir ve ardından eğer dondurmaya devam edilecekse Sağlık Bakanlığı’ndan alınan ilave izinle daha uzun süre de saklanmasına müsaade edilmektedir.

İşlem Sonrası Yumurtaların Nasıl Saklandığı ve Korunmasının Yöntemleri

Vitrifikasyon tekniği ile dondurulan yumurtalar,  -1960C’de sıvı azot tankında saklanmaktadır. Dondurulan yumurtalar için zaman artık durmaktadır. Bu nedenle dondurulduktan yıllar sonra dahi çözülseler de yumurta kalitesinde bir olumsuzluk olmaz ve dondurulan yumurtaların çözülmesi sonrasında %90-95’i sağ kalır ve tüp bebek işlemine alınabilir. 

İşlem Sonrası Günlük Yaşama ne Zaman Dönülebilir?

Yumurta dondurma işleminde ilk basamak yumurtalıkların uyarılmasıdır. Bu süreç adetten itibaren yaklaşık 8-10 gün sürmektedir. Ardından yumurta keseleri istenilen boyuta gelince çatlatıcı iğne yapılmaktadır. Bu süreçte günlük hayata devam edilebilir.

Çalışılmasında bir sakınca yoktur. Yumurta toplama işlemi  maske anestezi altında yapılmakta ve  yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Yumurta toplama işleminde anestezi alındığı için o gün istirahat edilmesi, araba kullanılmaması, bıçak, makas gibi dikkat gerektiren kesici, delici aletlerin kullanılmaması emniyet açısından önemlidir.  Ertesi gün günlük hayata dönülebilir.

Bu İşlemin Gelecekteki Doğurganlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Kadınlarda yaş ilerledikçe doğal süreçte yumurta sayısı azalmakta ve yumurtaların sağlıksız olma riski artmaktadır. Bu nedenle yumurtaların sağlıklılık oranı  dondurulduğu yaşın oranlarında sabit kalmaktadır.  Bu da yumurtanın çözüldüğü yaşta daha yüksek oranda gebelik elde edilmesini sağlar. Hatta yumurtaların kullanılacağı yaşta kadında yumurtalar tükenmiş, menopoz gerçekleşmiş olsa bile, dondurulmuş yumurtalar  anne olma şansı sunmaktadır.

Dondurulmuş Yumurta  Kaç Yıl Saklanır?

Ülkemizde geçerli Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik uyarınca dondurulmuş yumurtalar 5 yıl süre ile saklanabilir. Ancak her yıl dondurma işleminin devamının istendiğine dair dilekçe verilmesi zorunludur. Beş yıl dolduktan sonra da halen dondurma işlemine devam edilmesi isteniyorsa Sağlık Bakanlığı’ndan ilave süre için izin alınabilmektedir.

AMH Kaç Olursa Yumurta Dondurulur?

Yumurta dondurma işlemi yapılabilmesi için Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik uyarınca yumurta dondurma işlemi belli koşullar altında yapılabilir. Bunlardan biri de kadında yumurta sayı azlığı yani rezerv düşüklüğü olmasıdır.

Bu kapsamda değerlendirme transvajinal ultrasonografi ile yapılabilir ve ilaveten kanda Antimüllerien Hormon  yani AMH ölçümü ile de anlaşılabilir. AMH düzeyinin  1.5 ng/ml altında olmasını düşük rezerv olarak kabul etmekteyiz.

Yumurta Dondurma İçin En Uygun Zaman ve Yaş Nedir?

Yumurta ne kadar genç yaşta dondurulursa yumurta kalitesi o kadar iyi olacak ve gelecekte gebelik şansı da o kadar yüksek olacaktır. Bu kapsamda rezerv düşüklüğü olan kadınlarda yumurta sayısı daha da azalmadan ve yaş ilerlemeden yumurta dondurma yapılması hem toplanacak yumurta sayısının daha iyi olmasını sağlayacak, hem de gebelik şansı daha yüksek olacaktır.

Bekarlarda Yumurta Dondurma Mümkün mü?

Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik koşullarına uyan bekar kadınlarda yumurta dondurma yapılabilir.

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat

Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com