Endometriozis, rahim içini döşeyen ve her ay adet kanaması ile atılan hücrelerin bu alan dışında yerleşimi sonrasında oluşan bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla adet dönemi ya da adet dışı dönemde kasık ağrısı şikayetine ya da gebe kalmakta sıkıntıya yol açabilen, yaygın görülen bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, sıklıkla kabul edilen teori, adet kanının tüpler aracılığı ile karın boşluğuna dökülmesi ve burada hücrelerin yerleşerek çoğalması ile oluştuğudur. 

Bu Yazı İçindekiler

Endometriozis Nedir?

Rahim iç tabakasına endometrium denilmektedir. Endometrium tabakasında, canlı, tutunma yeteneğinde hücreler vardır. Her ay adet sırasında bu hücreler dökülür ve yeni siklusta tekrar oluşurlar. Bu tabaka embriyonun yerleştiği, tutunup geliştiği tabakadır. Bu alandaki hücrelerin rahim dokusu dışındaki bir alanda bulunmasına endometriozis denilmektedir.

Endometrioma (Çikolata Kisti) Neden Oluşur?

Endometriozis rahatsızlığında yumurtalık içinde kistin oluşması durumunda bu kistler endometrioma olarak isimlendirilmektedir. Kist içeriği erimiş çikolataya benzer olduğu için de  çikolata kisti de denilmektedir.

Oluşma mekanizması net değildir. En olasılıklı teori, endometrial dokudaki hücrelerin adet sırasında tüplerden geriye doğru akarak karın zarına tutunması ve burada çoğalmalarıdır (retrograt menstrüasyon). Bu teori en sık kabul edilendir. Bir diğer oluşma mekanizmasının da karın zarı ya da yumurtalık içi hücrelerin endometrial hücrelere dönüşmesi yani metaplazi gelişmesi olduğu kabul edilir.

Ayrıca genetik yatkınlık ta endometriozis gelişmesi için bir sebep olabilir 

Endometriozis Nerelerde Görülür?

Endometriozis rahatsızlığının sıklıkla  yerleştiği yerler yumurtalıklar, tüpler, rahim, barsaklar ve karın zarı arasındaki alanlardır. Yumurtalık içinde yerleşerek kiste neden olduklarında endometrioma (çikolata kisti) olarak adlandırılırlar. Hemen daima iyi huyludurlar ve ultrasonografi ile kolaylıkla tanısı konulabilir.

Daha nadiren akciğerlerde, gözde, idrar torbasında, karaciğer, dalak, böbrek gibi organlarda da tutulum görülebilmektedir.

Endometriozis Rahatsızlığı Ne Sıklıkta Görülür?

Genel popülasyonda üreme çağındaki kadınlarda görülme sıklığı %10 civarındadır. Gerçek sıklığını bilmek güçtür. Çünkü hastaların bir kısmında hiçbir şikayet olmadığı için saptanamayabilmektedir. Ancak gebe kalmakta sıkıntı yani infertilite nedeniyle başvuran kadınlarda daha yüksek sıklıkta görülmektedir.

Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?

Çikolata kisti varlığında en belirgin şikayet karın ağrısı, karında ele gelen kitle ve gebe kalmakta sıkıntıdır. Ağrı şikayeti özellikle adet sırasında ve cinsel ilişki sırasında yoğun olarak hissedilmektedir. İlaveten adet kanama miktarında yoğunluk, bel ağrısı, idrar yaparken ya da gaita yaparken zorlanma gibi bulgular da olabilir.

Endometriozisi olan bazı hastalarda hiçbir semptom olmayabilir. Ancak en sık görülen semptom karın ağrısıdır. Ağrı özellikle adet sırasında olmakla birlikte, adet dışı dönemde, cinsel ilişki sırasında, ya da barsak ve idrar yolları tutulumu var ise, idrar yaparken ve ya dışkılama sırasında da olabilir.

Çikolata Kisti (Endometrioma) Tanısı Nasıl Konulur?

 

  • Fizik Muayene: Endometriozis hastalığı varlığında fizik muayene yapıldığında karında kitle hissedilebilir. İlaveten vajinal muayenede hassasiyet, servixte yapışıklığa bağlı hareket azlığı ve nodüler oluşumların hissedilebilir.
  • Laboratuvar Değerlendirme: Endometriozise özgü, sadece bu hastalık tanısında kullanılabilen bir test yoktur. Endometriozis varlığında kanda Ca-125 düzeylerinde hafif yükseklik görülebilir ancak rutinde bakılması önerilmemektedir.
  • Görüntüleme Yöntemleri: Hiçbir görüntüleme yöntemi histopatolojik tanının yerine geçmez. Ancak ultrasonografi sıklıkla yapılan ve en ekonomik olan seçenektir. Ultrasonografi karın içindeki (peritoneal) odakları göstermez ancak yumurtalık içindeki endometrioma kistleri kolaylıkla tanınabilir. Derin infiltratif endometriozis, idrar torbasında yerleşik nodüller ve barsak ile vajina arasındaki nodüller de ultrasonografi ile görüntülenebilir. Bu nedenle tanıda çoğunlukla ultrasonografi kullanılmaktadır. Ancak ihtiyaç halinde MRI da yapılabilir.
  • Cerrahi Uygulamalar: Elbette en kesin tanı laparoskopi ile kistlerin ya da endometriozis odaklarının görülmesi ve alınan doku örneklerinin patolojik olarak incelenmesidir. Ancak belirgin semptomu olmayan, bebek isteği olan, ufak boyutta kistleri olanlarda olabildiğince ameliyattan uzak durulmasını önermekteyiz.

Çikolata Kisti Teşhisi İçin Hangi Testler Yapılır?

 

Çikolata kisti tanısında kullanılacak, bu hastalığa özgü özel bir kan testi bulunmamaktadır. Ca- 125 düzeylerinde hafif yükseklik çoğunlukla tabloya eşlik etmektedir. Ancak rutinde bu testin yapılmasını tavsiye etmemekteyiz.

Endometriozis (Çikolata Kisti) Tanısı Nasıl Konulur?

Çikolata kisti ya da endometriozis tanısı çoğunlukla hastamızdan aldığımız hikaye ve ilaveten ultrasonografik değerlendirme ile konulabilmektedir. Bu hasta grubunda çoğunlukla karın bölgesinde uzun süredir devam eden ağrı şikayeti bulunmaktadır. Bu ağrı özellikle adet döneminde ve cinsel ilişki sırasında daha belirgin olarak hissedilebilmektedir.

Ultrasonografi yapıldığında da yumurtalık içine yerleşmiş olan kistler, tipik görüntüleri ile kolaylıkla tanınabilmektedir.

Ancak nadiren ultrasonografi yapılmasında teknik güçlük olan ya da kanser şüphesi olan olgularda MRI ile değerlendirme de yapılabilir.

Endometriozis Evreleri 

Endometriozis Evre I’den IV’e kadar 4 farklı sınıfta evrelendirilir. Evre 1’de karın içinde izole implantlar vardır ancak belirgin bir yapışıklık yoktur. Evre 4’de ise şiddetli hastalık söz konusudur. Yüzeyel ve derin implantlar ve yumurtalıkta büyük çikolata kisti vardır. Sıklıkla karın içinde zayıf ya da kuvvetli yapışıklıklar vardır.

Endometriozis evrelendirmesi ancak laparoskopi ile yapılabilir.  Hastalığın yaygınlığı (evresi) ile semptomların şiddeti arasında bir ilişki yoktur. Bazı hastalarda ileri evre endometriozis olmasına rağmen hiç ağrı şikayeti yok iken, bazen de hafif şiddette hastalıkta çok yoğun ağrı şikayeti olabilir. 

Çikolata Kisti İçin Hangi Tedavi Seçenekleri Mevcuttur?

Çikolata kisti varlığında kişinin bebek isteği olup olmamasına ve mevcut şikayetlerine göre;

  1. Tıbbi Tedavi
  2. Cerrahi Tedavi Seçenekleri gözden geçirilebilir.

Endometriozis (Çikolata Kisti) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kadının şikayetlerine göre öncelikle tıbbi tedavi düşünülebilir. Ancak tıbbı tedavi seçenekleri, hastanın şikayetlerini rahatlatmak açısından faydalı olabilmektedir. Hastalığı tam olarak geçirici ve kist var ise, onu yok edici etkisi yoktur. Bu amaçla kullanılabilen tıbbı tedavi seçenekleri, ağrı kesiciler ya da hormon içerikli ilaç  kullanımıdır.

Ağrı şikayeti çok ön planda olan ya da derin infiltratif endometriozis nedeniyle idrar yapmakta ya da gaita yapmakta güçlüğü olan kadınlarda cerrahi tedavi seçenekleri de gözden geçirilebilir.

Laparoskopi yapılarak, yumurtalık dokusu içindeki kistin çıkarılması ya da karın içindeki endometriozis odaklarının yakılması ve şiddetli hastalık varlığında karın içi yapılar arasındaki yapışıklıkların açılarak organ fonksiyonlarının (barsaklar, idrar yolları vb) düzeltilmesi de bir seçenek olabilir.  

 

Ancak, günlük pratiğimizde kanser şüphesi olan, ağrı şikayeti çok ön planda olup  tıbbi tedaviye yanıt alınamayan, kist boyutu çok büyük olan ya da kist duvarından yırtılma ve kist içeriğinin karın boşluğuna sızması durumu olan  hastalar dışında cerrahi tedaviden olabildiğince uzak durmaktayız.

Çünkü yumurtalık dokusuna en iyi ellerdeki müdahale bile, sağlıklı yumurtalık dokusundan kayıp ve yumurtalık rezervinde azalma riski taşımaktadır. İlaveten endometriozis tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır ve ameliyata rağmen yeni kistler oluşabilir.  Ayrıca cerrahi tedavi her zaman ağrıda azalmaya katkı sağlayamayabilir.

Endometriozis İlaç Tedavileri: Hangi İlaçlar Kullanılır ve Nasıl Etki Ederler?

Endometriozis varlığında tedavi seçeneklerine karar verirken kadının şikayetlerine ve bebek isteği olup olmamasına göre karar vermek en sağlıklı olanıdır.

Endometriozis varlığında, şikayeti olan hastalarda, eğer çocuk isteği söz konusu değilse  ilk basamakta ağrı kesici grubundaki ilaçlar ağrı şikayetlerini rahatlatmak için kullanılabilir. Bir kısım hasta düzenli ağrı kesici kullanımı ile fayda görebilir. Sadece adet döneminde yoğun ağrısı olan hastalarda adet başlar başlamaz ya da 1 gün öncesinden ağrı kesici kullanımına başlanması da şikayetleri geçirmek açısından faydalı olacaktır.

Ağrı kesicilere yanıt alınamayan hastalarda hormon içerikli ilaçlar kullanılabilir. Özellikle progesteron içerikli ilaç seçenekleri ile ya da depo formda ilaçlarla endometriozis odaklarının küçülmesi sağlanabilir ve bu sayede hem kistin büyümesi engellenebilir ve yeni kistlerin oluşmasının önüne geçilebilir, hem de ağrı şikayeti azaltılabilir. Seçilen hormon içerikli ilacın tipine göre her gün ağızdan ilaç kullanımı ya da aylık ya da 3 aylık depo enjeksiyonlar yapılabilir.

Hormonal Tedavilerin Endometriozis Üzerindeki Etkileri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Hormon içerikli tedavi seçenekleri endometrial dokuların büyümesini baskılar, dokuları atrofiye uğratır ve kistin küçülmesini sağlar. Aynı zamanda inflamatuar yanıta (yangı) yol açan bazı mediatörlerin de salgılanmasını önleyerek ağrı şikayetini de azaltıcı yönde olumlu etkide bulunurlar.

Yan etkilerini adet düzensizliği, adet miktarında azalma, vücutta şişkinlik, ödem, göğüslerde gerginlik, duygusal değişiklikler, depresyona meyil, kilo alımı olarak sayabiliriz. Depo formda olan ilaçlarda ise geçici kemik erimesi, menapoz benzeri sıcak basması gibi şikayetler olabilir. Ancak ilaç bırakılınca düzelecektir.

Laparoskopik Cerrahi: Endometriozis Tedavisinde Minimal İnvaziv Yaklaşım

Şiddetli ağrı şikayeti olan, tıbbi tedaviye yanıt vermeyen ya da kanser şüphesi olan hastalarda cerrahi tedavi düşünülebilir. Ancak özellikle ileride bebek isteği olacak kadınlarda, dokulara saygılı olunması, yumurtalık dokusundan kayıp olmaması için yumurtalık dokusuna mikrocerrahi prensiplere uyularak dikkatle ve nazikçe yaklaşılması çok önemlidir.

Yine cerrahi uygulamada,  şiddetli hastalık varlığında karın içi yapılar arasındaki yapışıklıkların açılarak organ fonksiyonlarının (barsaklar, idrar yolları vb) düzeltilmesi de hastanın şikayetlerini rahatlatmak açısından faydalı olacaktır.

Endometriozis Cerrahisi: Yumurtalıkların, Rahmin ve Diğer Organların Endometriozisten Temizlenmesi

En iyi ve tecrübeli ellerde yapılan cerrahi tedavi ile dahi sağlıklı yumurtalık dokusundan kayıp olabildiği ve bu da yumurta sayısını azalttığı için özellikle bebek isteği olan hastalarda olabildiğince cerrahi tedavilerden uzak durmaktayız.

Eğer tıbbi durum nedeniyle cerrahi yapılması zorunlu ise, çok özenli ve dokulara saygılı bir şekilde operasyon planlanması gelecekte doğurganlık potansiyelinin azalmaması için faydalı olacaktır.

Endometriozis Tedavisinde Yeni Gelişmeler

Endometriozis tedavisinde, bebek isteği olmayan ve ağrı şikayeti ön planda olan hastalarda progesteron içerikli tıbbı tedavi seçenekleri ile etkin bir şekilde ağrı şikayeti azaltılmakta ve mevcut kistlerin boyutunda küçülme sağlanabilmektedir.

Çikolata Kisti Tedavisi Hamilelik Şansını Etkiler mi?

Bebek isteği olan hastalarda yukarıda bahsettiğimiz tıbbi tedavi seçeneklerinin kullanılması uygun olmayacaktır.

Çikolata Kisti & Endometriozis Kısırlık Yapar mı ?

Karın içinde endometriozis odakları olanlarda, ya da yumurtalık dokusunda çikolata kisti olan kadınlarda, karın içinde yapışıklık riski olmaktadır. Bu nedenle rahim, tüp, yumurtalık ve barsaklar arasında var olabilecek bu yapışıklıklar nedeniyle de karın içi organlar arasında anatomik ilişki bozulabilmekte ve bu da kendiliğinden gebelik şansını azaltıcı yönde etkide bulunabilmektedir.

İlaveten yumurtalık içinde yer alan çikolata kistlerine hiç müdahale edilmese bile çevre yumurtalık dokusundaki yumurta sayısında azalma olabilmekte ve bu da yumurta rezervinde düşmeye sebep olabilmektedir.

Her endometriozisi olan hasta mutlaka tedavi ile gebe kalabilir düşüncesi doğru değildir. Tüpleri açık olan, düzenli yumurtlayan ve eşe ait sperm problemi olmayan çiftlerde kendiliğinden gebelik de elde edilebilir. Bu nedenle gebe kalamama şikayeti ile başvuran bir çiftte, öncelikle eşlik eden gebe kalamamaya sebep olabilecek kadın ya da erkek tarafında ilave bir faktör olup olmadığının araştırılması önemlidir.

Yaşı genç olan, tüpler ile ilgili geçirgenliği etkileyecek bir sorunu olmayan, gebe kalamama süresi kısa ve erkeğe ait problem saptanmayan çiftlerde bir süre daha kendiliğinden gebeliğin beklenmesi bir seçenek olabileceği gibi, uygun koşulları olan hastalarda yumurtlatma aşılama da uygulanabilir. Aşılama tedavisi hakkında detaylı bilgiye Aşılama tedavisi makalemizden ulaşabilirsiniz.

Endometrioziste  Tüp Bebek Tedavisi


Öncelikle eşlik eden gebe kalamamaya sebep olabilecek kadın ya da erkek tarafında ilave bir faktör olup olmadığının araştırılması önemlidir. Özellikle 38 yaş ve üstü kadın yaşı varlığında, gebe kalamama süresi 2-3 yılı aşmış ise, erkeğe ait bir sorun saptanmış ise (sperm azlığı ya da yokluğu (azospermi), cinsel işlev bozukluğu vb) ve daha önceden geçirilmiş operasyon ile karın içinde şiddetli yapışıklık ve tüplerde tıkanıklık öyküsü var ise tüp bebek tedavisi yapılması düşünülebilir.  

Tüp bebek  planı olan hastalarda, kanser şüphesi ya da başka bir tıbbi gereklilik olmadıkça cerrahiden uzak durmak isteriz. Endometrioma kistleri varlığında tüp bebek yapılmasının elde edilecek yumurta ya da embriyo kalitesine ya da gebelik oranlarına olumsuz etkisi olmadığı kabul edilmektedir.

Biz de uluslararası bir dergide kabul edilmiş olan kendi verilerimizi sunduğumuz çalışmamızda, gebelik oranlarının, endometrioması olan ve olmayan aynı özelliklerdeki kadınlarda   benzer olduğunu raporladık.  Bu nedenle tüp bebek tedavisi kararı verdiğimiz çiftlerde, cerrahi tedavi yapmaksızın tüp bebek tedavisi uygulamayı tercih etmekteyiz (1, 2). 

Hidrosalpenks Varlığında Tedavi Nasıl Olmalıdır?

Eğer tüplerin karın boşluğuna açılan ucu tıkandı ve tüp içinde sıvı birikimi oldu ise bu duruma hidrosalpenks demekteyiz. Hisrosalpenks varlığı gebe kalma şansını belirgin olarak azaltan, dış gebelik riskini arttıran ve düşük riskini arttıran bir durumdur. Bu nedenle gebeliğe teşebbüs öncesinde hidrosalpenks olan tüpün alınması ya da karın içinde çok şiddetli yapışıklık varsa en azından rahimle bağlantısının kesilmesi tedavi sonrasında başarı şansını arttıracaktır.

Endometriozis Varlığında Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Oranları Nasıldır?

Endometrioma kisti varlığında gebe kalmakta sıkıntı yaşanması durumunda tüp bebek tedavisi yapılabilir. Tüp bebek öncesinde kistin alınması zorunlu değildir. Çünkü en tecrübeli elde bile cerrahi işlemler sonrasında yumurta sayısında azalma olabilmektedir.

İlaveten biliyoruz ki, çikolata kisti olan kadınlarla olmayan benzer yaştaki kadınlarda gebelik oranlarında bir fark bulunmamaktadır (1). Bu nedenle ağrı şikayeti çok ön planda değilse ve hidrosalpenks yoksa kist varlığında tüp bebek tedavisi yapmaktayız.

Ancak endometrioma kisti varlığında tüp bebek yapılırken mevcut kistler yumurta toplama sırasında teknik olarak güçlüğe sebep olabilmektedir. Bu nedenle bu tür hastalarda tecrübeli bir hekim tarafından tüp bebeğin yapılması, yumurta toplamada kistin civarında büyümüş olan yumurta keselerine ulaşılabilmesi ve olabildiğince fazla yumurta elde edilebilmesi için önemlidir.

İlaveten çikolata kisti varlığında tüp bebek yapıldığında, yumurta toplama sonrasında enfeksiyon gelişme riski bir miktar daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle gerekli önlemlerin alınması, vajenin yumurta toplama öncesinde önce antiseptik solüsyon ardından serum ile temizlenmesi, antibiyotik kullanılması, yumurta toplama sırasında olabildiğince kiste girilmeden toplamanın yapılması ve eğer mecburen kiste girildi ise yumurta toplama sonrasında da antibiyotik tedavisine devam edilmesi gibi önlemler riskleri düşürecektir.

Çikolata Kisti Tedavisi Ne Kadar Sürebilir?

Çikolata kistinde tedavi süresi seçilecek tedavi tipine, kadının bebek isteği olup olmamasına göre değişmektedir. Hatırlanmalıdır ki tıbbi tedavi seçenekleri mevcut kistleri tamamen yok etmemektedir. Ancak şikayetleri azaltmakta ve kist boyutunu küçültebilmektedir. Aynı şekilde gerekli hastalarda seçilen cerrahi tedavi seçenekleri sonrasında da kist oluşumu tekrarlayabilmektedir.

Endometriozisin Cerrahi Yolla Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci ve İyileşme İçin Öneriler

Çocuk isteği olmayan hastalarda, endometriozis cerrahisi sonrasında yeni kist oluşumunun engellenmesi için ilaveten medikal tedavi seçeneklerinin kullanılması düşünülebilir. 

Çikolata Kisti Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açabilir?

Çikolata kistinin içinde kan bulunmaktadır. Tıpkı erimiş çikolata rengi ve kıvamında olduğu için bu isimlendirme yapılmıştır. Nadiren kist duvarında zedelenme olursa kist içeriği karın boşluğuna sızabilir. Kist içeriği kan olduğu için de karın zarını çok irrite eder ve bu durum çok şiddetli karın ağrısına sebep olur. Böyle bir durumda ameliyat gerekliliği, kistin alınma ve karın boşluğundaki kanın temizlenmesi gereği olabilir.

Endometrioma yani çikolata kistlerinde kötü huylu dönüşüm ihtimali yoka yakındır. Ancak kist cidarı kalın ise, içinde septalı görüntüler varsa kanser riski açısından değerlendirmek gerekebilir.

Hangi Durumlarda Çikolata Kisti Cerrahi Müdahale Gerektirir?

Bebek isteği olan kadınlarda olabildiğince ameliyattan uzak durmak isteriz. Ameliyat karın içinde yapışıklık riski yaratacağı ve sağlıklı yumurtalık dokusundan kayıp ve yumurta rezervinde azalma riski oluşturacağı için.

Ancak kadında ağrı şikayeti çok ön planda ise, medikal tedaviye yanıt alınamadı ise, idrar torbası ya da barsaklarda fonksiyon kaybına yol açacak derin infiltratif endometriozis var ise, kistin ultrason görüntüsünde ya da MR değerlendirmesinde  kanser şüphesi varsa, kist cidarında rüptür ve kist içeriğinin karın boşluğuna sızması durumu söz konusu ise operasyon yapılması düşünülebilir. Bu durumda laparoskopi yapılması ameliyat sonrası yapışıklık olma ihtimalini azaltacağı için daha uygun olacaktır.

Çikolata Kisti Nedeniyle Yaşanan Ağrılar Nasıl Yönetilir?

Çikolata kistine bağlı ağrı şikayeti olması durumunda bebek isteği olmayan dönemde ağrı kesici kullanımı ya da hormon içerikli tedavi seçenekleri ya da depo ilaç seçenekleri şikayetleri azaltmak için düşünülebilir.

Çikolata Kisti ve Yumurtalık Kanseri Riski Arasında Bağlantı Var mı?

Çikolata kistlerinde kanser olma riski çok çok düşüktür. İhtimal binde 8 civarındadır. Ancak kist boyutu 9 cm’den büyük olanlarda ve kadın yaşı 45 yaş üstü olanlarda kanser riski biraz daha artmaktadır.

İlaveten kist içinde katı alanlar varsa, kist içinde septalar varsa da risk biraz daha yüksek olmaktadır. 

Tedavi Sonrası Çikolata Kisti Tekrarlama Riski Nedir?

Cerrahi yapılmış hastalarda yıllar içinde tekrar kist oluşma riski %25 civarında olmaktadır. Kistin tekrarlama riski yaşı genç olanlarda, kist boyutu büyük olanlarda, kist rüptürü nedeniyle ameliyat yapılanlarda daha yüksek olmaktadır.

Hormonal Tedaviler Çikolata Kisti Tedavisinde Nasıl Etkili Olabilir?

Hormonal tedaviler mevcut endometriozis odaklarının ve kistlerin büyümesini önler, yeni kistlerin oluşma ihtimalini düşürür ve bazı inflamatuvar aracı maddelerin salgılanmasını azaltarak ağrı şikayetini de azaltır.

Çikolata Kisti Tedavisi İçin Hangi Uzmanlara Başvurulmalıdır?

Çikolata kisti tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak uygun olacaktır. Hatta çocuk isteği varsa üreme alanında uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidilmesi çok daha uygun olacaktır.

Hangi Yaş Grupları Çikolata Kisti Açısından Risk Altındadır?

Endometriozis açısından risk faktörleri;

Tıkayıcı tipte genital organ anomalileri (vajinal septum, vajinal agenezi) geriye doğru menstrüel kan akımına sebep olarak riski arttırabilir

  • Aile hikayesi: Birinci derece yakınlarında endometriozis olanlarda hastalık gelişme riski daha yüksek olmaktadır
  • Erken adet görmeye başlanması, kısa aralıklarla adet olunması, sigara içimi, süt ve süt ürünlerinin yoğun tüketimi de diğer risk faktörleri arasındadır.

Çikolata Kisti Tedavisi Ücretleri

Çikolata kisti tedavisi için hangi yöntemin seçileceğine göre tedavi ücretleri değişmektedir. Tıbbi tedavide kullanılan ilaçların maliyeti oldukça düşüktür.

Endometriozis Adet Düzensizliği Yapar mı?

Çikolata kisti varlığı kadında adet düzenini, ritmini, kanama gün ve miktarını etkilemez. Adet düzensizliği yapmaz. Ancak yumurtalık rezervi azalan kadınlarda adet düzensizliği görülebilir.

Çikolata Kisti Kendiliğinden Geçer mi?

Çikolata kisti kendiliğinden geçmez. Tedavisiz olanlarda kist boyutu büyüyebilir ve zamanla yeni kistler oluşabilir. Medikal tedavi kistleri tamamen yok etmez ancak büyümelerini önler. Şikayetleri azaltır ve yeni kistlerin oluşma riskini belirgin olarak azaltır.

Menopoz Sonrasında Endometriozis Görülür mü?

Endometriozis kadınlık hormonu estrojen etkisi ile gelişen bir rahatsızlık olduğu için menapoz sonrası şikayetler azalır. Kistler küçülür ve yeni kistler oluşmaz.

Kaynaklar:

  • Polat, F.K.Boynukalın, İ.Yaralı, İ.Esinler,H.Yaralı, ‘Endometriosis is not Associated with Inferior Pregnancy Rates in in vitro Fertilization: An Analysis of 616 Patient’, Gynecologic and Obstetric Investigation, 2014; 78(1):59-64. DOI: 10.1159/000360607.
  • Polat, İ.Yaralı, K.Boynukalın, H.Yaralı ‘In vitro fertilization for endometriosis-associated infertility’, Womens Health (Lond Engl). 2015 Aug;11(5):633-41. DOI: 10.2217/whe.15.50. Epub 2015 Sep 23.

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com