Mikroenjeksiyon ve Embriyo Takibi

Yumurta toplama günü, toplanan yumurtaların etrafındaki hücreler eritilmekte ve yumurtaların olgunluk durumları değerlendirilmektedir. Normal şartlarda toplanan yumurtaların yaklaşık olarak %80’i olgun olmaktadır. Sadece olgun olan (M2) yumurtaları mikroenjeksiyon işlemine alabilmekteyiz.
Olgun olan tüm yumurtalara, aynı gün, özel bir mikroskop altında mikroenjeksiyon işlemi yapılmaktadır. Yani, her bir yumurtanın içine, eşe ait olan 1 sperm özel bir teknikle enjekte edilmekte ve ardından yumurtalar, inkübatör dediğimiz özel cihazlara alınmaktadır. Mikroenjeksiyon işleminin ertesi günü, işlem saatinden yaklaşık olarak 17 saat sonra, tüm yumurtalar döllenme durumları açısından değerlendirilmektedir. Normal şartlarda, ICSI yapılan yumurtaların yaklaşık olarak %75-80’ninin döllenmiş olmasını bekleriz.
Ardından embriyolar yine inkübatör dediğimiz cihazların içinde, kadın vücudunun oksijen, nem ve ısısını taklit eden ortamda, özel besi yerleri içerisinde takip edilmeye devam edilirler. Döllenme sonrasında embriyoların hücreleri her 12-14 saatte bir ikiye bölünürler ve böylece toplama işleminden 72 saat sonra embriyo 8 hücreli bir gelişime ulaşmış olur. Embriyoların 4. Güne kadar olan gelişimleri klivaj evresi, 5. günden itibaren olan gelişimleri blastokist evresi olarak isimlendirilir. Balstokist aşamasına ulaşmış olan embriyo artık 250-300 hücreye erişmiştir. Bu nedenle artık, klivaj evresindeki gibi hücer sayısından bahsedilmes, embriyolar 1’den başlayarak 5-6’ya kadar sınıflanırlar.
Embriyolar, klivaj evresine kadar bölünme dinamiklerine, hücreler arasındaki çap farkına, embriyo hacmi içerisindeki ölü kısım oranlarına göre değerlendirilir ve her biri için bir kalite belirlenir. Kliniğimizde kural olarak, hak ettiği transfer edilecek embriyo sayısından 1 adet daha fazla kaliteli embriyosu olan hastalarımızda embriyolarını blastokist evresine kadar takip etme kararı almaktayız. Çünkü, her embriyo klivaj evresinden blastokist evresine kadar gelişimini devam ettirememektedir. Gelişimini devam ettiren ve iyi kaliteli blastokiste dönüşmüş olan embriyo nakli ile daha yüksek gebelik oranları yakalayabilmekteyiz. Bu da bize rahim içine tutunma ihtimali daha yüksek olacak embriyoyu daha doğrulukla seçebilme olanağı sağlamaktadır. Ancak embriyoların laboratuvar ortamında blastokist evresine kadar güvenle tutulabilmeleri için, laboratuvar koşullarının ve inkübatörlerin uygun ısı, nem ve gaz oranlarına sahip olması hayati öneme sahiptir. Çünkü biliyoruz ki, iyi laboratuvar koşulları varlığında embriyo eğer blastokist aşamasına ulaşamaz ise, rahim içinde de bu gelişimi tamamlayamayacaktır.
Tüm bu değerlendirmelerin yapılabilmesi için, embriyoların günde bir kez inkübatör dışına çıkartılmaları ve mikroskop altında kısa süre içerisinde incelenmeleri gerekmektedir. Ancak time laps inkübatörlerde embriyolar bir kez inkübatöre kaldırıldıktan sonra hiç dışarıya çıkartılmadan, inkübatör içerisinde çekilen görüntüleri bilgisayar ekranında incelenerek değerlendirilebilmektedir. Bu konuda detaylı bilgi için ‘Sürekli Embriyo İzleme-Embriyoskop’ makalemi okuyabilirsiniz.
