Tüp bebek yöntemini düşünen çiftlerin akıllarında bu tedaviye dair pek çok soru işareti bulunmaktadır. Tıp açısından son derece normal ve başarılı olarak kabul edilen bu yöntem hakkında çiftlerin bilgi eksikliği ya da görüşlerindeki farklılık neticesinde olumsuz düşünceler yer alabilir. Ancak bu konuda bir uzman tarafından bilgi sağlandığında çiftler, belki de en büyük hayalleri olan çocuk sahibi olma konusunu gerçeğe dönüştürebilirler.

Tüp bebek hakkında merak edilen pek çok konu vardır ancak bunların arasında özellikle kadınlar tarafından bilinmesi ve bilgi alınması gereken en önemli durum; tüp bebek tedavisinin aşamaları ve sonuçlarıdır. Bu yazı içerisinde en çok merak edilen bu konu hakkında bilgi vereceğiz. Ancak ilk olarak tüp bebek tedavisinden kısaca bahsetmekte fayda olduğunu düşünmekteyiz.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisinin aşamaları konusuna geçmeden önce bu tedavinin ne olduğunun kısaca bilinmesini sağlayalım. Tüp bebek; normal yoldan hamile kalamayan kadınlar için uygulanan ve başarı oranı bir hayli yüksek kabul edilen tıbbi bir tedavi yöntemidir. Kadından ya da erkekten kaynaklanan genetik, hormonal ya da farklı sorunlar nedeni ile normal bir şekilde hamile kalamayan kadınlara uygulanabilmektedir. Ancak bunun için çiftlerin hikayelerinin dinlenmesi ve daha sonra yapılan muayeneye göre çiftin doktor tarafından yönlendirilmesi gerekmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Bilgilendirme

Tüp bebek tedavisinde erkek üreme hücresi (sperm ) ve kadın üreme hücresi (yumurta ) eşlerden alınarak uygun ortam içerisinde döllenme işleminin gerçekleşmesi sağlanır. Eskiden embriyolar,  laboratuvarda döllenme sonrasında  48-72  saat kadar takip edilir  ve bu sürenin sonunda embriyolar anne rahmine transfer edilirdi. Ancak artık embriyonun döllendikten sonra gelişimlerinin 5. hatta 6. güne kadar takip edilmesine olanak tanıyan yöntemler mevcuttur. Böylece  tüp bebek tedavisinin başarı oranı da genç yaş grubunda %60’lara kadar yükselmiştir.

Embriyoların gelişimlerinin 5. gününde, bu döllenmiş yumurtalar (embriyolar) anne rahmine transfer edilir. Böylece gebelik sürecinin başlatılması beklenir. Tedavi süresinde anneye doğurganlığın artırılması ve yumurtalıkların uyarılması adına çeşitli ilaçlar uygulanır. Tedavi yaklaşık olarak 3 hafta içerisinde tamamlanacaktır.

Tüp Bebek Tedavisindeki Aşamalar

İlk olarak çiftlerin uygun bir muayene sonucu bu yönteme sevk edilmesi ile başlar. Eğer farklı yöntemler denendiği ve bunlardan bir sonuç elde edilemediği anlaşılırsa çifte tüp bebek tedavisi önerilir.

İkinci aşamada ise, çifti bu konu hakkında bilgilendirmek yer alır. Bu en önemli aşamalardan biridir. Çünkü pek çok çift bu tedavi yöntemine karşı ön yargı ile yaklaşmaktadır. Bazılarının tereddüdü ise sağlık yönünden olmaktadır. İşte bu konuda sürecin tüm aşamalarından bahsedilmeli ve çifte başarı ya da başarısızlık oranlarından söz edilmelidir.

Uzman hekimin tedavi konusundaki başarı oranı konusunda çifti bilgilendirmesi, çiftlerin sonrasında hayal kırıklığı yaşamaması adına önemlidir.

Ayrıca çiftler de akıllarına takılan her soruyu, yardım aldıkları doktora çekinmeden yöneltmeli ve bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdırlar.

Tüp bebek tedavisinin aşamaları konusunda bilgilendirme sürecini geçtikten sonra çift eğer tedaviyi kabul etmiş ise gerekli işlemler yapılır ve tedaviye başlanır. Bu konuda ilk olarak anne ve baba adayına tedavinin başarı oranını artıracak unsurlardan bahsedilir. Örneğin; anne adayı sigara içiyorsa bırakılmalı, uyku düzenine dikkat edilmeli, alkolden uzak durulmalı vs gibi.

Tüp Bebek Tedavisinde Tıbbi Aşamalar

Tüp bebek tedavisindeki tıbbi aşamalara baktığımızda ilk olarak detaylı muayene ve gerekli laboratuvar testleri uygulanmaktadır. Bunlar kan testleri, hormon testleri gibi işlemlerdir. Değerlendirme sonucunda çifte özel planlanan tedavi yöntemi ve uygulanacak tekniklere karar verilir ve daha sonrasında buna göre anne adayının ilk adet döngüsü ile tedaviye başlanır.

Anne adayının regl sürecinin ilk günlerinde yumurtaların uyarılması için kendisine uygun ilaçlar uygulanır. Bu süreçte tedavi yaklaşık olarak 3 hafta sürmektedir.

Klasik tüp bebek yönteminde  anne ve babadan alınan üreme hücrelerinin uygun koşullar altında döllenmesi sağlanarak daha sonra anne rahmine transfer işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede gebelik elde edilmesi hedeflenir.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Tüp bebek tedavisi, seçilen yöntem ve diğer faktörler işin içine dahil edildiğinde bunlara göre farklılık gösterecek süreçlerden oluşur. O yüzden bu konu hakkında kesin bilgiler verilmesi doğru değildir.

Klasik tüp bebek ve taze transfer uygulaması yapılan çiftlerde tedavi yaklaşık 16-18 günde tamamlanmaktadır

Tüp bebek tedavisinin anne adayı için yan etkileri var mıdır diye merak edenler için, tedavi süresince alınan ilaçlar ya da yöntemdeki metotlar nedeniyle anne adaylarında hafif kasık ağrısı oluşabilir. Ayrıca baş ağrısı, bel ve sırt ağrısı gibi durumlar ile de karşılaşılabilmektedir. Bu konular hakkında detaylı bilgi almak ya da merak ettiğiniz soruları yöneltmek için bizlerle irtibat kurabilirsiniz.

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com