Tüp bebek tedavisi zor mu? Sorusu doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Tıbbi yöntemler kapsamında bakıldığında tüp bebek tedavisi zor tedavi yöntemleri arasında kabul edilmese de çoğu zaman çiftlerin psikolojik açıdan veya fizyolojik açıdan yorgun geçirdikleri bir dönemi kapsamaktadır.

Tıbbi açıdan bakıldığında ise tüp bebek süreci boyunca, çiftlerin günlük işleri herhangi bir şekilde aksamamakta olup eşlerin rutin hayatlarına dönmesi de oldukça kolay olmaktadır. Tüp bebek tedavisi sırasında uygulanan işlemler sırasında anne veya baba adayı herhangi bir şekilde ağrı-acı hissi yaşamamaktadır.  Bu işlemler hastanede yatış da gerektirmediğinden tedavi ve kontroller gerçekleştirildikten hemen sonra hasta taburcu edilmektedir.

Özellikle günümüzde değişen ve gelişen teknoloji tıp alanında da devrimler yaratmakta olup özellikle tıp alanında gelişme gösteren yöntemler zaten oldukça basit olan tedavi sürecinin daha da basit olmasını sağlamaktadır. Tedavi oldukça kolay tolere edilmekte olup günlük hayatın sekteye uğramaması da önemli ölçüde sağlanmaktadır.

Bu süreçte yaşanan belkide en zorlu durum  psikolojik etkilenme olabilir. Her ne kadar tedavi yönteminin başarı ihtimali oldukça yükselmiş olsa da çoğu zaman anne ve baba adayları bu süreçte ciddi psikolojik rahatsızlıklar yaşamakta olup stres düzeyleri de oldukça yükselmektedir. Ancak başarı oranlarının artış göstermesi de anne adaylarında stres oluşumunun en az seviyeye inmesini sağlamaktadır.

 

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

 

Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer? Sorusu özellikle tedavi sürecine yeni başlayacak kişiler tarafından sıklıkla merak edilen konular içerisinde yer almaktadır. Bu noktada uygulanacak tedavi yönteminin uygulama süresine göre değişiklik gösteren tüp bebek tedavi süreci adetten itibaren 2.5 haftalık bir süreyi kapsamaktadır.

 

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır? Sorusunun cevabına gelecek olursak ise doğal yollarla gebelik sağlanamadığı durumlarda tıbbi olarak yapılan işlemleri kapsayan tüp bebek tedavisi ile geliştirilen ve toplanan yumurtaların laboratuvar koşullarında döllenmeleri sağlanmaktadır.

Bu tedavi yönteminde kadın ve erkek üreme hücreleri alınarak mikroenjesiyon (ICSI) yöntemi ile döllenme sağlanmakta ve ardından embriyoların gelişimi incelenerek  en kaliteli olan  embriyo rahime yerleştirilmektedir. Tüp bebek tedavisi sırasında çiftin bireysel özelliklerine göre  farklı yöntemler  kullanılmakta olup bu yöntemlerin yapılış aşamaları da bazı noktalarda birbirinden farklı olmaktadır.

Eski uygulamalar sırasında embriyonun gelişimi 3. güne kadar izlenmekte olup daha sonra rahime yerleştirilirken son yıllarda blastokist transferini tercih etmektedir. Bu yöntemde embriyonun gelişimi 5. güne kadar takip edilmekte olup böylece rahime tutunma potansiyeli en yüksek olan embriyonun seçimi kolaylaşmakta ve gebelik şansı yükselmektedir.

Ayrıca embriyo transferi içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Tüp Bebek Kimlere Yapılır?

 

Tüp bebek kimlere yapılır? sorusu özellikle belirli bir süre doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin tercih ettiği yöntem olarak bilinmektedir.  Tüp bebek tedavisinin uygulanabileceği en yüksek yaş 45 yaştır. 46 yaş ve sonrasında  gebelik ve canlı doğum ihtimali yoka yakın olmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları

 

Tüp bebek tedavisi aşamaları pratikte uygulanan  farklı yöntemlere göre bazı noktalarda farklılık gösterse de temelde 6 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaları genel olarak şöyle sıralayabiliriz;

  • Yumurta gelişimi
  • Yumurta toplama işlemi
  • Döllenme işlemi
  • Embriyo kültürü
  • Embriyo transferi
  • Gebelik testi

İlk olarak yumurta gelişimi aşamasında  hastaya yumurta büyütücü ilaçlar verilmekte ve düzenli olarak bu ilaçları kullanırken ultrasonografi ile yumurta gelişimleri takip edilmektedir.  Genellikle 8-10  gün süren bu işlemin sonrasında ise hastaya çatlatma iğnesi uygulanmakta ve 36 saat sonra yumurta toplama işlemine geçilmektedir.

Yumurta toplama işlemi ise yine klasik olarak uygulanan tüp bebek tedavisinde çatlatma iğnesi vurulduktan 36 saat sonra başlamakta olup, gelişme göstermiş olan yumurtalar hafif anestezi altında  toplanmaktadır.

Bir sonraki aşama olan döllenme işlemi ise laboratuvar ortamında yapay olarak gerçekleştirilmekte olup babadan alınan sperm hücrelerinin yumurtaya enjekte edilmesi ile sağlanmaktadır. Ardından embriyolar özel kültür sıvıları içinde ve inkübatör denilen gaz ve ısı dengesi sağlanmış cihazlar içerisinde takip edilmektedir.

Son aşama olan embriyo transferi ise ağrısız ve acısız bir işlem olup rahim ağzı özel sıvılar ile temizlendikten sonra oluşturulmuş embriyo rahmet transfer edilmektedir. Blastokist aşamasında embriyo transferinden 9 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak gebelik varlığı anlaşılabilmektedir.

Ayrıca tüp bebek fiyatları içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com