Yazılar

Blastokist Transferi Nedir?   

Blastokist transferi nedir? Sorusu özellikle tıp literatüründe sık  karşılaşılan konular içerisinde yer almaktadır. Günümüzün önemli problemleri ve sağlık sorunları içerisinde yer alan çeşitli kadın rahatsızlıkları çoğu zaman bayanların doğal yollarla anne olmasını engellemektedir.

Kısırlık olarak da adlandırılan çoğu durumda anne adaylarının normal koşullarda hamile kalması mümkün olmadığından tıbbi gelişmeler doğrultusunda çeşitli yöntemler uygulanmaya başlamıştır. Bu yöntemler içerisinde de blastokist transferi yöntemi yaygın olarak uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır.

Doğal süreçte embriyo gelişme gösterdikçe hücre sayısı artmakta ve 5 – 6 günde tüplerden rahim ortamına ilerlemektedir. Gelişmekte olan bu embriyoya tıp literatüründe blastokist adı verilmekte olup doğal şartlarda implantasyon gerçekleşerek embriyo rahim yatağına tutunmaktadır.

Doğal yollarla implantasyon gerçekleşmemesi durumunda ise gebelik devam etmemekte ve düşük söz konusu olmaktadır.

Bu noktada teknolojik alanda yaşanan değişmeler ve gelişmeler kapsamında embriyonun gelişimi artık laboratuvar ortamında da  gerçekleştirilerek gebeliğin oluşması yapay yollarla sağlanmaktadır.

Hastanın tedavi geçmişi ile birlikte kişiye özel belirlenen tedavi şemasından sonra tüp bebek yöntemi ile elde edilen  blastokist transferi ile gebelik elde edilebilmektedir.  Özellikle transferlerde embriyonun 3. günü yerine 5. gününün tercih edilmesi çok daha başarılı sonuçlar verdiğinden transfer için ilk 5 günlük süreç beklenmektedir.

Bunun yanı sıra iyi kalitede embriyo meydana gelen eşlerde bu embriyolar blastokist aşamasına gelene kadar laboratuvar ortamında büyütmekte ve daha sonra en iyi gelişim gösteren embriyo ile transfer gerçekleştirilerek gebelik ihtimali artırılmaktadır.

Blastokist aşamasında rahime tutunma potansiyeli en yüksek olan embriyonun seçilmesinin mümkün olması hem gebelik ihtimalini artırırken hem de tek  embriyo transfer edilmesiyle çoğul gebelik riski de önlenmiş olmaktadır.

İşlem sırasında genetik tanı gerektiği durumlarda da biyopsi işlemi yine blastokist aşamasında yapılmaktadır. İşlemin faydaları için genel olarak bakıldığında tüp bebek tedavisinde 5 veya 6. gün  blastokist evresine ulaşan iyi kaliteli embriyolar transfer edilmekte olup, implantasyon olasılığı artan bu transferler ile tüp bebek başarı oranı da yükselmektedir.

 

Blastokist Nedir?

 

Blastokist nedir? Sorusu da özellikle anne olmak isteyen bayanlar tarafından sıkça araştırılan konular içerisinde yer almaktadır. Blastokist, embriyonun hücre sayısın 250-300 hücreye ulaştığı, bebeği oluşturacak olan iç hücre kitlesi ve bebeğin eşini yani plasentayı oluşturacak dış hücre kitlesinin ayrışmaya başladı sürece verilen isimdir. Gelişimini güzel bir şekilde devam ettirerek 5. güne ulaşan embriyoya blastokist adı verilmektedir. Yani bu embriyonun laboratuvar şartlarında, tüp bebek işlemi sürecinde son aşamasına verilen isimdir. Blastokist evresi içerisinde bulunan embriyo rahim içine yerleştirildiğinde rahimde bulunan iç zara tutunma ihtimali oldukça yüksek olmaktadır.

Yumurtanın sperm ile döllenmesinden sonra meydana gelen embriyo döllenmeden itibaren ilk 5 veya 6 gün içerisinde sürekli olarak mitoz bölünmeyle bölünerek gelişim göstermektedir. Bu evrede bir embriyoda yaklaşık olarak 250 ila 300 hücre bulunması gerekmekte olup hedeflenen sayıya ve gelişime ulaşan embriyonun belirlenerek anneye enjekte edilmesi sağlanmaktadır. Böylece aslında en iyi gelişmiş olan embriyo tercih edildiğinden Blastokist tutunma oranı da oldukça yüksek olmaktadır.

 

Blastokist Transferi Kimler İçin Uygundur?

 

Blastokist transferi tüp bebek tedavisi sırasında uygulanmakta olan tedavi yöntemleri arasında özellikle son dönemlerde en çok tercih edilen yöntem olarak kabul edilmektedir. Tüp bebek tedavisi görmekte olan tüm bayanlar için tercih edilen bu yöntem özellikle gebelik başarısının çok daha yüksek olması nedeniyle tüm anne adayları tarafından tercih edilmektedir.

Yani buradan anlaşılacağı üzere doğal yollarla gebelik görünmeyen kişilerde uygulanabilen tüp bebek tedavisi şartlarını sağlayan tüm kişilere bu yöntem uygulanabilmektedir. Temelde tüp bebek tedavisi altında uygulanan bir yöntem olması nedeniyle tüp bebek tedavisi görebilecek her bayana uygun bir yöntem olup diğer yöntemlere göre başarı oranının çok daha yüksek olması tercih edilme nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Blastokist Transferinin Avantajları Nelerdir?

 

Özellikle tüp bebek tedavisi görmek mecburiyetinde olan kişilerin bu süreçte kendilerine en faydalı ve avantaj sağlayacak olan yöntemi seçmek istemeleri oldukça doğaldır. Blastokist transferinin özellikle başarı oranındaki yükseliş en önemli avantajı olarak ortaya çıkmaktadır.

Laboratuvar ortamında ilk 5 gün takip edilen embriyolardan son dönemde yani 5. günde en iyi gelişim göstermiş embriyo seçilerek tutunma şansı yükseltilmektedir. Aynı zamanda çoklu gebelik oluşumu ihtimali de ortadan kalkmakta olup transfer sırasında sadece tek bir embriyo seçilerek transfer gerçekleştirildiğinden tek bir gebelik söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda blastokist aşamasında embriyo dondurulmasının da ileride kullanımda sağ kalım ve gebelik ihtimali daha yüksek olmaktadır.

Ayrıca tüp bebek tedavisi fiyatları içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Telefon İletişim Instagram İletişim Whatsapp İletişim