İleri Yaşta Tüp Bebek Tedavisi
Tüp bebek tedavisinin en başarılı olduğu çiftler kadın yaşı 35 yaş altında olanlardır. Çünkü 35 yaş öncesinde yumurta sayı ve kalitesinin daha korunaklı olması nedeniyle tüp bebek tedavisi daha başarılı olmaktadır. İleri yaşta tüp bebek tedavisi yapılması gebelik oranını düşürmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Hangi Yaşlarda Yapılır?
İleri yaşta tüp bebek tedavisi ile hem anne adayının yumurta rezervi azaldığı, hem de üretilen yumurtanın sağlıksız olma riski arttığı için gebelik şansı genç yaş grubuna göre düşmektedir. Ancak koşulları uygun olan çiftlerde, 45 yaşa kadar anne adaylarına tüp bebek tedavisi yapılması mümkündür.
Tüp Bebek Tedavisinde 35 Yaş
35 yaş ve üzerinde olan kadınlarda tüp bebek tedavisi ile başarı şansı, anne adayının yumurta rezervine, ilave bir gebe kalamamaya neden olacak kadına ya da erkeğe ait bir sorun olup olmamasına göre değişmektedir. İleri yaşta tüp bebek tedavisi için anne adayının yumurtalık rezervinin uygun olması ve kendiliğinden adet görebiliyor olması önemlidir.
Anne yaşı başarı açısından en etkili faktörlerden biridir. 45 yaş sonrasında neredeyse %100’e varan oranlarda sağlıksız yumurta üretimi riski nedeniyle gebelik ve sağlıklı canlı doğum şansı neredeyse yoka yakın olmaktadır. Ancak 35 yaş altı kadınlar için tüp bebek tedavisi ile birinci ve ikinci denemede olumlu yanıt alınma ihtimali % 58-60’lara kadar çıkabilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi 45 Yaş Ve Üzeri
İleri yaşta tüp bebek tedavisi yapılırken genetik ayıklamalı tüp bebek (preimplantasyon genetik tarama-PGT-A) yapılması da bir seçenek olarak çiftlere sunulabilir. Anne adayının yaş artışına bağlı olarak yumurta ve dolayısıyla embriyoda artan kromozomal anomali riski bu yöntem ile taranabilir ve sağlıklı olan embriyo tespit edilebilir.
PGT-A yönteminde, tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyolara blastokist aşamasında iken yani 5. ya da 6. gün de biyopsi yapılmakta ve alınan hücre örnekleri genetik laboratuvarında kromozomal dizilim açısından taranmaktadır. Sağlıklı olan embriyonun tespiti halinde embriyo transferi sonrasında canlı doğum oranları %60’lar civarında olabilmektedir.
Kaç Yaşında Tüp Bebek Tedavisi Yapılmalıdır?
Kadın yaşı, tüp bebek tedavisinde başarı şansı açısından en önemli belirteçlerden biridir. Bu nedenle tüp bebekte başarı şansı kadın yaşı ne kadar gençse o kadar yüksek olmakta ve özellikle 40 yaş sonrasında ihtimaller düşmeye başlamaktadır.
Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin 35 yaş altında 1 yıl, 35 yaş üzerinde ise 6 aylık deneme sonrasında gebelik oluşmadı ise, bir uzman hekim tarafından üreme açısından değerlendirilmesi önerilir.
Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları Nelerdir?
Uygulamanın ve tedavi şekillerinin seçilen tüp bebek tedavisi fiyatları yöntemlerine ve uzmanın çiftin bireysel özelliklerine göre tespit ettiği ‘’kişiye özel’’ tedaviye göre fiyat farklılıkları bulunmaktadır. Muayeneniz sonucunda ücret bilgisi hekiminizin seçtiği tedavi şekline göre sizlere verilecektir.
İletişim Bilgileri
Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: [email protected]
merhaba benim sorum ben 48 yaşında bir erkek eşim ise 61 ikimizinde eski eslerimizden cocuklarimizvar ve biz çocuk sahibi olmak isdiyoruz malum eşimin yaşından dolayi ayhali bitmisdir bize yardımcı olursanız minettar oluruz tesekürederim
Bu durumda maalesef tup bebek yapılamaz.