Yazılar

Tüp Bebekte Riskli Haftalar

Tüp bebek ile gebelik sürecinin oldukça dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Özellikle gebeliğin tüp bebek ya da  kendiliğinden elde edilmiş olması fark etmeksizin yaşanan gebeliklerin yaklaşık yüzde 15-20’si düşükle sonuçlanabildiği için, gebelik sürecinde belirli haftalar özellikle düşük için risk teşkil etmektedir.

Tüp bebekte riskli haftalar, düşük ile sonuçlanabilmekte ve bu nedenle özellikle bu haftalarda kontrolün aksatılmaması ve günlük yaşamda çok dikkat edilmesi hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız açısından oldukça önemli olmaktadır.

Hamilelikte riskli haftalar, normal gebelikte olduğu gibi tüp bebekle elde edilen gebelikte de aynı süreç içerisinde yer almaktadır. Hamilelik sürecinde özellikle ilk 3 ay içerisinde düşük yapma olasılığı daha yüksektir. Ancak özellikle tüp bebekte riskli haftalar ilk 8 haftalık süreçtir. Bunun sebebi ise genellikle ilk 8 haftada embriyonun rahim içine tutunamaması, bebeğin gelişimini tam olarak devam ettirememesi ve bu sebeple gebeliğin sonlanması olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tüp bebek gebeliğinde özellikle ilk 3 ay, doktorlar tarafından büyük bir dikkatle izlenmeli ve yaşanabilecek sorunlar olabildiğince önlenmelidir. İlk 3 ay içerisinde ve özellikle ilk 8 hafta boyunca anneden veya bebekten kaynaklı yaşanabilecek ve gebeliğin sonlanması ile sonuçlanabilecek çeşitli sorunlar, hem annenin hem de bebeği ciddi sorunlarla baş başa bırakabileceği için bu riskli haftalarda gerek doktorlar gerek aile tarafından ekstra bir önem ve özen gösterilmesi çok önemlidir.

Tüp Bebekle Hamile Kalanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Özellikle tüp bebekle hamile kalan kadınlar ve yakınları tarafından merak edilen ve bu konuda bilgi sahibi olunması gereken önemli bir konudur.

Tüp bebek tedavisi ile gebelik yaşayan annelerin, ikiz gebelik oluştu ise buna bağlı olarak düşük yaşama ihtimali de yüksektir. Bu nedenle ilk 8 hafta ve ilk 3 ay haricinde de annede ve bebekte çeşitli sorunlar yaşanabileceği için tüm hamilelik süreci boyunca annelerin dikkat etmesi gereken önemli kurallar, sağlık açısından ve düşük yaşanmaması için büyük önem arz etmektedir.

Özellikle annelerimiz ilk 3 ay boyunca herhangi bir sorun meydana gelmemesi için kendini bu dönemde yormamaya büyük özen göstermeli, ani ve ekstrem hareketlerin yanı sıra zararlı olabilecek davranışlardan da kaçınmalıdır. Beslenmesine bu dönemde çok dikkat etmeli ve zararlı alışkanlıkları kesinlikle bir kenara bırakmalıdır.

Özellikle düşük ihtimalinin en yüksek olduğu bu dönemde sağlıksız bir vücuda sahip olmak, düşük yaşanması olasılığını önemli derecede arttıracağı için sağlığınıza özellikle özen göstermeniz gerekmektedir. Tüp bebekle hamile kalanlar için tüp bebek tedavisinin hemen ardından da hamilelik sürecinin haricinde dikkat etmeleri gereken şu gibi durumlar bulunmaktadır;

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi yapıldıktan hemen sonra;

  • İlk 48 saat vücudu yormamak ve aşırı yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durmak gerekmektedir.
  • Stresten uzak durulmalıdır
  • Bu dönemden itibaren sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
  • Hekiminizin önerdiği destek ilaçlarına düzenli devam edilmelidir
  • Gebelik testi gününe kadar cinsel ilişki yaşanmamalıdır.

Tüp Bebek Düşükleri Belirtileri

Tüp bebek konusunda, gebelik esnasında yaşanabilecek pek çok sorun gebeliğin risk altında olduğunun göstergesi olabilmektedir. Tüp bebek düşükleri belirtileri arasında bazı belirtiler düşük meydana gelebileceğinin erken bir uyarısı olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Erken uyarı olarak dikkat edilmesi gereken en önemli belirtiler  ağrı ve özellikle kanama olmaktadır. Özellikle ilk 3 ayda bu belirtilerin meydana gelmesi tehlikeli olduğu için özellikle vajinal kanama yaşanması gerek ilk 3 ay gerek tüm hamilelik sürecinde en tehlikeli belirtilerden birisidir. Bunların yanı sıra gözlemlendiğinde bir soruna işaret eden şu belirtiler, düşük yaşanmaması için gözlemlendiği an anne adayının muayene olması gerekmektedir;

  • Vajinal kanlı akıntıların çoğalması
  • Yüksek tansiyon
  • Çok şiddetli, ani başlangıçlı  kasık ağrısı

Tüp Bebek Tutma Şansı

Anne adaylarının yaşı arttıkça, tüp bebek tedavisinin başarılı olma şansı önemli ölçüde azalmaktadır. Özellikle tüp bebek tedavisi ilk kez denendiğinde, 35 yaşın altındaki kadınlarda yüzde 55, 20’li yaşlarındaki kadınlarda ise yüzde 60’lara kadar başarı şansı yükselebilmektedir.

Tüp bebek tutma şansı, özellikle 40’lı yaşlardan sonra ise yüzde 20 oranına kadar düşebilmekte, bu da kadınların yaşı ilerledikçe yumurta kalitelerinin düşmesi nedeniyle olmaktadır. Özellikle 35 yaşından sonra düşmeye başlayan yumurta kalitesi, bu tedavinin de başarı oranını etkilemektedir. Tüp bebek tutma şansı yorumları, bu tedavi ile gebelik deneyen kadınlarda genellikle olumludur.

Tüp bebek tedavisi ve süreci konusunda tüm merak ettikleriniz hakkında Mehtap Polat sitesinden detaylı bir şekilde bilgi alabilir, Tüp bebekle hamilelik sürecinde sizlere destek olmamızı sağlayabilirsiniz.

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: [email protected]

Prof. Dr. Mehtap Polat

18 yılı aşkın meslek hayatım boyunca mesaimin neredeyse tama yakını bebek sahibi olmak isteyen çiftlere yönelik tedavilerle geçti. Çocuk isteği olan ve tedavi gereği olan çiftlerin bu süreçte ne kadar kırılgan, naif ve hassas olduklarının farkındayım. Bu nedenle hastalarımla yaptığım ilk görüşme anından itibaren, kendilerine olabilecek en yüksek başarı oranını sunmak için bilimsel veriler ışığında güncel, kaliteli, özenli ve çifte özel bireyselleştirilmiş tedavi uygulamanın gayreti içindeyim..

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu