Tüp Bebek Tedavisinde Time Lapse (Embriyo İzleme Sistemi)
Tüp bebek tedavisinde Time Lapse (Sürekli embriyo İzleme Sistemi) son zamanlarda oldukça tercih edilen bir yöntem olmaktadır. Doğru embriyoyu yani gebelik ihtimalini ve canlı doğum oranını artırmak için en sağlıklı embriyoyu seçmek tüp bebek laboratuvarlarında önem arz eden bir durumdur. Time Lapse (Sürekli embriyo izleme sistemi) bu embriyonun seçilebilmesinde rol oynamaktadır. Çünkü bu sistem sayesinde embriyo kültür ortamından çıkarılmaz ve buna rağmen 24 saat boyunca takip edilebilir.
Her ne kadar teknoloji ilerliyor olsa da klasik embriyo seçimi hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Klasik embriyo seçimi nasıl yapılır merak ediyorsanız gün içerisinde sadece bir defaya mahsus kültüre edildiği inkübatör adı verilen cihazdan çıkarılan embriyonun mikroskop altında incelenerek değerlendirilmesi olarak bilinen bir yöntemdir. Bu yöntem kullanılırken hızlı olunması gerekmektedir.
Çünkü embriyo yani bebek taslağı dış ortamdan olumsuz etkilenme gibi durumlara maruz kalabilir. Embriyo sağlığı çok hassas bir durum olduğundan laboratuvar koşullarında dahi olsa önem verilmesi ve dikkat edilmesi gereken bir husus olmaktadır.
Bu yöntemin en büyük eksiklerinden biri günde sadece bir kez kontrol edilebiliyor olmasıdır. Çünkü embriyo gelişimi sürekli devam eden yani dinamik olan bir süreç olduğundan gün içerisinde bir kez bu sürecin gözlemlenmesi ile sınırlı miktarda veri alınabilecektir. Bu süreçte günde sadece bir kez embriyo hücresel bölünmeleri, hücre sayısı, dizilimi, çap farkı olup olmaması gibi kriterler değerlendirilip kaydedilmektedir.
Ancak Time Lapse adı verilen bu sistem sayesinde embriyolar hakkında daha fazla veri toplanabilmetedir. Bulundukları inkübatör içerisinde 20 dakikada bir kamera ile kayıt altına alınan ve daha sonrasında da takip edilebilen bu embriyoların tüm bölünme aşamaları hakkında daha fazla bilgi alınmakta ve rahime tutunma potansiyeli daha yüksek olan embriyo seçimi daha sağlıklı yapılabilmektedir. Ayrıca tüm bu değerlendirmeler embriyo dış ortama çıkarılmadan yapılabilmektedir.
Time Lapse sistemi sayesinde yumurtaların sperm ile buluşturulup döllenmesinden ana rahmine transfer edilmesine kadar takip edilebilmekte ve dış ortam olumsuzluklarına maruz bırakılmadan değerlendirme ve seçim yapılabilmektedir. Başarısızlıkla sonuçlanmış birçok denemesi olan çiftlerde de başarı ihtimalini arttıran ve memnuniyet oluşturan bu sistem yavaş yavaş tercih edilen yaygın sistemler arasına girmeye hak kazanmıştır.
Sürekli Embriyo İzleme Sistemi Kullanımının Avantajları
Sürekli embriyo izleme sistemi kullanımının avantajları birçok insan tarafından bilinmemektedir. Sürekli embriyo izleme sistemi kullanımının avantajları aşağıdakiler gibidir;
- Bu sistem sayesinde embriyolar dışarıya çıkarılmaz ve bu sayede dış ortam yüzünden oluşabilecek strese maruz kalmazlar.
- Bazı embriyo bölünme şekilleri yüzünden embriyo transfer edildiğinde gebelik ihtimali azalabilmektedir. Bunun sebebi direkt bölünme adı verilen embriyo bölünme şeklidir. Bu bölünme yaşandığında gebelik ihtimali azalmaktadır ve bunun yaşanıp yaşanmadığının günde bir kereden fazla kontrol edilebilmesi çok büyük bir artı olmaktadır.
- Embriyonun tüm gelişimi istenilen zamanda kontrol edilebilir.
- Embriyo seçiminde gebelik oranı daha yüksek embriyonun seçilmesi için daha fazla parametre barındırmaktadır. Bu parametreler sayesinde gebelik ihtimali de artmaktadır.
Sürekli embriyo izlemi sistemi sayesinde embriyoların döllenme öncesi ve sonrası tüm aşamaları kayıt altına alınabilmektedir. Bu sayede daha sonra incelenme yapılıp kontrol edilmesi mümkün olmaktadır.
Alışılmış olan embriyo değerlendirmede, embriyolar az bir sürede inkübatörlerden çıkarılarak mikroskop yardımıyla morfolojik biçimsel olarak değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme kültür inkübatürlerinin iç ortamının olumsuzluğa uğramasına ve embriyonun dış ortam koşullarına maruz kalmasına sebep olmaktadır.
Sürekli embriyo izleme sisteminde ise mikroskop ve kamera yardımıyla belirli aralıklarla embriyoların görüntüleri kaydedilebilmektedir ve embriyolar dış ortama maruz kalmadan değerlendirme yapılmaktadır. Standart inkübatörlerde embriyo morfolojik incelemeyle sınırlandırılmışken, sürekli embriyo izleme sisteminde morfolojiye birçok parametre yardımıyla süre bilgisi de eklenmiştir. Bu da daha gelişmiş bir inceleme yapılmasına yardımcı olmuştur.
Embriyo Takip Sistemi Nasıl Yapılmaktadır
Embriyo izleme sistemi Dış ortamla bağlantıyı sıfıra indiren bir sistem olduğundan dış ortama maruz kalmayan sağlıklı ve en doğru embriyonun seçimini sağlamaktadır. Tüp bebek tedavisinde rahimde tutunma ihtimali en yüksek embriyoyu seçmemizi sağlayan bu sistem sayesine tüp bebek tedavisinde gebelik oranları ve canlı doğum oranları da artış göstermektedir.
Sizler de bu sistem hakkında randevu için kliniğimizi ziyaret edebilir veya bilgi almak için web sitemize göz atabilirsiniz.
İletişim Bilgileri
Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: [email protected]