Aşılama Tedavisi Nedir?
Aşılama nedir?
Aşılama tedavisi, çeşitli yumurtalık uyarıcı ilaçlar ile yumurta gelişiminin sağlanması ardından, kadının yumurtlama zamanında eşin sperminin yıkanarak hareketli, konsantre spermin rahim içine nakledilmesi işlemidir. Çiftin sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmesi için uzman gözlemi altında, ilaç tedavisiyle birlikte uygulanmaktadır.
Aşılama Hangi Durumlarda Uygulanır?
Aşılama tedavisinin uygulanabildiği durumlar,
- Açıklanamayan infertilite varlığında, yani eşlerde bir problem saptanmadığı halde gebelik elde edilemiyorsa,
- Hafif düzeyde sperm sayı ve hareketlilik düşüklüğü,
- Kadına ya da erkeğe ait faktörler nedeniyle cinsel işlev bozukluğu (vajinismus, cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu) varlığı,
- Kadında yumurtalama sorununa yol açan Polikisitik Over Sendromu (PCOS) gibi bir yumurtlama sorunu varlığıdır.
Aşılama Tedavisi Öncesi Erkek Tetkikleri
Erkeğe ilk yapılması gereken test 2-6 günlük cinsel perhizli olunan bir dönemde sperm analizi yapılmasıdır. Analiz ile sperm sayı ve hareketliliği değerlendirilir. Aşılama tedavisinin başarılı olabilmesi için önerilen, hareketli sperm sayısının 10 milyondan fazla olmasıdır. İlaveten gerekli hallerde ürolojik açıdan muayene de planlanabilir.
Aşılama Tedavisi Öncesi Kadın Tetkikleri
Aşılama nedir; Aşılama tedavisi, kadının yumurtlamasının sağlanmasının ardından, eş zamanlı olarak eşin spermlerinin yıkanıp, hareketli spermlerin rahim içine nakledilmesi işlemidir.
Kadın gebeliğe hazırlık kapsamında jinekolojik açıdan değerlendirilmeli, muayenesi yapılmalı ve gebelik öncesi rutin tarama testleri planlanmalıdır. Bu kapsamda tiroid fonksiyon testleri, enfeksiyon tarama testleri ve kan sayımı yapılması önerilir. Testler sonucunda bir aykırılık varlığında ona uygun tedavi planlaması yapılır. İlaveten folik asit desteği başlanması da oluşacak gebelikte bebeğin omurga gelişimi açısından önemlidir.
Aşılama İşlemi Nasıl Yapılır?
Aşılama tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle adet ile birlikte yumurta geliştirici ilaçlara başlanır. Yaklaşık olarak 8-10 gün ilaç kullanımı süresince yumurtalıklarda büyüyen yumurta kesesi (follikül) takip edilir. Hedeflenen 1 ya da 2 yumurta kesesi (follikül) geliştirilmesidir. Folliküller istenen boyuta ulaşınca çatlatıcı iğne yapılır ve tam yumurtlama zamanına denk gelecek şekilde aşılama işlemi planlanır.
Aşılama günü erkeğin mastürbasyon ile ürettiği spermler yıkanır ve uygun işlemler sonrasında hareketli, konsantre spermler elde edilir.
Aşılama işlemi sırasında rahim açısının düzelmesi için kadının idrara sıkışık olması gereklidir. Vajene yerleştirilen bir spekulum ile rahim ağzı görüntülenir ve katetere yüklenmiş spermler, rahim ağzından geçilerek rahim içine nakledilir. Yaklaşık 1 ile 2 dakika süren bu işlem sonrasında anne adayı 30 dakika istirahat ettikten sonra merkezimizden ayrılabilir ve günlük hayatına devam edebilir.
Aşılama tedavisi sonrasında kullanacağınız destek ilaçlar hekiminiz tarafından planlanır. Aşılama işleminden 14 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak gebelik olup olmadığı anlaşılabilir.
İletişim Bilgileri
Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: [email protected]