Yumurta tembelliği, yani diğer bir değişle yumurtalık rezervinde azalma, yumurtalık dokusu içerisinde kalan yumurta sayısının azalması anlamına gelir.  Her kadın, daha anne karnında iken yumurtalığına yerleşmiş olan yumurtaları üreme dönemi boyunca kullanır ve yaşamın hiçbir döneminde yeni yumurta üretme şansı yoktur. Bu nedenle de doğal süreçte kadın yaşı ilerledikçe yumurtalıklarda kalan yumurta sayısı yani yumurtalık rezervi azalır. Ancak bazen, yaş genç olsa da yumurtalık rezervinde azalma görülebilir.

Yumurtalık Tembelliği Neden Gelişir?

Yumurtalık tembelliği gelişmesi açısından risk faktörleri;

  • Kadın yaşının 38 yaş üstü olması,
  • Ailede erken menapoz öyküsü varlığı,
  • Yoğun sigara içimi,
  • Yumurtalıktan kist alınması ya da bir yumurtalığın alınmış olması,
  • Çikolata kisti (endometriozis) varlığı,
  • Daha önce herhangi bir nedenle kemoterapi ya da radyoterapi uygulanmış olması,
  • Kromozomal anomali varlığı

Yumurtalık Tembelliğinin Başlıca Belirtileri

Yumurtalık tembelliği çoğunlukla ilk belirti olarak adet aralarında kısalma olması ile kendisini gösterir. Önceden adet araları 28-30 günde bir iken 24, 25 günde bir olmaya başlar. Ardından yumurtalık tembelliğinin şiddeti artınca da adet araları açılmaya başlar ve en son dönemde ilaçsız adet görmeme raddesinde düzensizlik olabilir. 

Yumurtalık Tembelliği Gebe Kalmayı Engeller Mi?

Yumurtalık tembelliği olması ilave bir sorun yok ise, adetler düzenli ise kendiliğinden gebe kalmayı engellemez. Ancak bir süredir gebelik deneniyorsa, ilave bir gebe kalamama nedeni varsa ya da kadın yaşı ileri ise oyalanmadan uygun tedavi seçeneklerinin gözden geçirilmesi önemlidir.

Çünkü giden yumurta geri gelmez ve hiçbir tedavi yönteminde bir kadına yeni yumurta ürettirilemez. Ancak var olan yumurtalar büyütülebilir. Bu nedenle rezerv azalması bulunana kadınlarda zaman değerlidir. 

Ancak kadın yaşı genç ise, ilave bir gebe kalamama nedeni yok ise, daha yeni bebek kararı verildi ise, elbette bir süre doğal yolla gebelik elde edilmesi için beklenebilir.

Yumurtalık Tembelliği Tedavisi Nasıl Olur?

Yumurtalık tembelliği varlığında, yumurta sayısını arttırıcı bir tedavi bulunmamaktadır. Dışardan kullanılacak hiçbir takviye, ilaç ya da müdahale yumurtalıklarda kalan yumurta sayısını arttırmamaktadır.  Yapılacak olan tek şey kişinin çocuk istemi olup olmamasına göre doğru yönlendirmenin sağlanmasıdır.

Çocuk istemi olanlarda çifti detaylı olarak değerlendirmek ve  gerekli ise tüp bebek tedavisinin planlanması önemlidir. Bekar olan kadınlarda da yumurta dondurma, doğurganlığın korunması için bir seçenek olarak sunulmalıdır.

Yumurtalık Tembelliğine Karşı Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

Yumurta tembelliği için bitkisel tedaviler kadınların çoğunlukla araştırdığı başlık kısmın da yer  alıyor. Ancak maalesef bitkisel karışımların ya da tedavilerin bu konuda bir faydası bulunmuyor.

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com