Tüp bebek tedavisi son 40 yıl içerisinde büyük bir gelişme göstermiş ve hayatımızın en yararlı tedavi yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Normal yoldan hamile kalamayan kişilerin partneri ile birlikte en çok tercih ettiği yöntemlerden biri olan tüp bebek hakkında merak edilen ve araştırılan pek çok konu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de tüp bebekte embriyo transferi nedir sorusudur. Bu sorunun yanıtına geçmeden önce ilk olarak tüp bebek hakkında merak edilen temel konulardan bahsedelim.
Tüp Bebek Tedavisi Hakkında
Tüp bebekte embriyo transferi nedir açıklamadan önce ilk olarak temel bilgilerden başlayalım. Tüp bebek; normal yol ile hamile kalamayan kadınlar için uygulanan bir tedavi yöntemi olarak açıklanabilir. Bu tedavi yönteminde uygun teknikler ile vücut dışında döllenme sağlanmakta ve daha sonra döllenmiş olan yumurta ( embriyo ) anne rahimi içine yerleştirilmektedir.
Bilindiği üzere erkek üreme hücresi sperm ve kadın üreme hücresi de yumurtadır. Normal yoldan başlayan gebelikte öncelikle kadın vücudu içerisinde sperm yumurtaya ulaşır ve olgunlaşmış olan yumurtayı döller. Döllenen yumurta embriyo adını alır ve kadının rahmine yerleşir. Embriyo kadın rahminde bölünür ve gelişir. Bu gelişme sonrasında ise fetüs oluşur ve böylece gebelik süreci resmen başlamış olur diyebiliriz. Normal yollarla gebelik süreci bu şekilde başlarken, bu konuda sıkıntı yaşayan çiftlerde gebelik sürecinde sorunlar meydana gelir.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Tüp bebek tedavisinde anneden ve babadan alınan üreme hücreleri uygun şartlarda birleştirilir ve döllenme sağlanır. Bu birleştirme yani mikroenjeksiyon işleminden 17-18 saat sonrasında yumurtaların neredeyse %80’i döllenmiş olur. Ve bu döllenen yumurtalar daha sonra anne rahmine yerleştirilir.
Bunun için de ayrı bir yöntem uygulanır ancak bunu bir sonraki alt başlıkta detaylı bir şekilde anlatacağız.
Tüp bebek tedavisinde ilk aşamada başarı elde edilmesi ihtimali tıp dünyasında yapılan araştırmalar ve yapılan gözlemler sonucu, kadın yaşı 30 yaş altında olan çiftlerde %55-60 olarak belirlenmiştir. Yani bu tedaviye başvuran kişilerden %55-60’lik bir kısımda ilk deneme başarı ile sonuçlanmıştır. Ancak az sonra bahsedeceğimiz faktörler sayesinde bu başarı oranının artmasına katkıda bulunan unsurları birlikte tanıyacağız.
Tüp Bebek Tedavisinde Transfer İşlemi Nedir?
Tüp bebekte embriyo transferi nedir sorusunun yanıtını merak edenler için öncelikle bu terimin embriyo transferi anlamına geldiğini söyleyelim. Laboratuvar ortamında uygun koşullar altında döllenen yumurtanın yani embriyonun anne rahimine yerleştirilmesi işlemine embriyo transferi adı verilmektedir.
Bu yöntemde rahim ağzından rahim içerisine doğru bir katater yerleştirilir ve transfer işlemi bu şekilde sağlanır.
Transfer işleminde en çok tercih edilen ve en gelişmiş yöntemlerden biri Blastokist Aşamasında Embriyo Transferi yapılmasıdır.
Blastokist Aşamasında Embriyo Transferi Nedir?
Tüp bebekte embriyo transferi nedir sorusuna ilaveten embriyo hangi gün rahime nakledilmelidir sorusunu da sizlere cevaplamak isteriz.
Blastokist aşamasında embriyo transferi için, laboratuvar ortamında uygun koşullar altında döllenen yumurta, döllenmenin 5. ya da 6. gününde (dondurulmuş embriyo transferi yapılabilir) anne rahmine transfer edilir.
Normalde yakın zamana kadar bu embriyolar anne rahmine döllenmeden 48-72 saat sonrasında yerleştirilmekteydi. Ancak tüp bebek tedavisinde meydana gelen teknolojik gelişmeler ve besi yerlerinin kalitesinin artması sayesinde artık embriyolar laboratuvar ortamında döllenmeden sonra 5. hatta 6. güne takip edilebilmektedir. Yapılan çalışmalar da göstermektedir ki, Blastokist aşamasında embriyo transferi ile transfer başına gebelik oranı da yükselmektedir.
Blastokist Aşamasında Embriyo Transferinin Avantajları Nelerdir?
Tüp bebek tedavi yönteminde transfer işleminin oldukça önemli bir katkısı bulunmaktadır. Erken dönem (2., 3. gün) embriyo transferine göre, Blastokist aşamasında embriyo transferi ile tüp bebek tedavisinde daha yüksek başarı oranları elde edilmiştir. Bu transfer yönteminin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Eski yöntemde embriyolar yalnızca 48-72 saat dolaylarında laboratuvar ortamında tutulabiliyordu. Embriyonun seçimi açısından kriterler bu aşamada daha sınırlı olduğu için de tüp bebek tedavisindeki başarı oranı daha düşük olabilmekteydi. Ancak Blastokist evresine kadar embriyo takibi ile artık embriyoların yaklaşık 6. güne kadar gelişimleri laboratuvarda izlenebilmekte ve gelişimini devam ettirebilen, rahime tutunma ihtimali daha yüksek olan embriyo daha yüksek doğrulukla seçilebilmektedir. Bu nedenle de seçme şansı olan yani yeterli sayıda embriyosu olan çiftlerde başarı oranı da artmaktadır.
- Yine eskiden 2. ya da 3. güne ulaşmış olan embriyolar anne rahmine yerleştirildikleri için bu doğrultuda yöntemin başarılı olması adına pek çok embriyonun transferi sağlanmaktaydı. Bu da çoğul gebelik yaşanma riskini önemli ölçüde artırıyordu. Ancak Blastokist aşamasında embriyo transferi sayesinde artık gelişim konusunda embriyolara daha fazla zaman tanınabiliyor ve daha doğru embriyo seçilebildiği için anne rahmine çok daha az sayıda embriyo yerleştiriliyor. Bu da haliyle çoğul gebelik riski önemli ölçüde azalıyor.
- Yine blastokist aşamasına kadar takip sayesinde embriyoların en yüksek gelişim gösterdiği evrede dondurma imkanı bulunmaktadır.
Görüldüğü üzere blastokist aşamasında embriyo transferi ile tüp bebek tedavisinin başarı oranı oldukça artırılmıştır. Tüp bebek ve yöntemlerine dair merak ettikleriniz için bizlere ulaşabilirsiniz.
İletişim Bilgileri
Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com
Siz de fikrinizi belirtin