Tüp bebek tedavisine başlamadan önce cevaplanması gereken sorular birçok bu tedaviye başvuracak kişinin bilmesi ve cevabını öğrenmesi gereken sorulardır. Bu soruların bir kısmını bizler de sizin için cevaplamaya çalıştık. İyi okumalar dileriz.

Tüp Bebek Tedavi Süreci Nedir

Tüp bebek tedavi süreci nedir sorusu doğal yollarla çocukları olmayan kimselerin aklına gelen ilk soru olmaktadır. Bu tedavi sürecinde hastaneye yatılmasına gerek duyulmadan 15-18 gün süren bir tedavi uygulanmaktadır. Adet döneminin 2 veya 3. günü başlanan bu tedaviye yumurta gelişimi takip edilerek devam edilmektedir. Çiftlerin günlük hayatını etkilemeyen bu tedavi genel olarak başarılı sonuçlar vermektedir.

35 Yaşın Altında ve Üstünde Kaç Embriyo Transfer Ediliyor

35 yaşın altında ve üstünde kaç embriyo transfer ediliyor sorusuna verilecek cevap Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. 35 yaş altına ilk iki uygulamada tek, iki uygulama sonrası da tıpkı 35 yaş üstü hastalarda olduğu gibi 2 embriyo transfer işlemi gerçekleştirilmektedir.

Transfer Edilen Embriyo Başına Gebelik Oranı Nedir

Transfer edilen embriyo başına gebelik oranı nedir diye sorduğunuzda sizlere, 30 yaş altın yapılan uygulamalarda, blastokist aşamasında embriyo transferi ile bu oranı  tek embriyo için %50-55 iki embriyo transferine hak var ise de  %60-65 olarak söyleyebiliriz. Ancak anne adayının yaşı arttıkça bu oran düşmektedir.

Genetik Açıdan Sorunlu Gebelik Oluşması Riski Taşıyan Kişiler Kimlerdir?

  • 38 yaş ve üzeri kadınlarda
  • Ailede bilinen genetik hastalık tanısı olan, bu hastalığı taşıyan ya da hastalığa sahip olan çiftler
  • Daha önceki doğumda hasta bebek öyküsü olması durumunda
  • Tekrarlayan düşük öyküsü olan çiftlerde

Bu gibi bir öyküsü olan çiftlerde, yeni bir gebelik planlamadan önce  Genetik uzmanlarının ayrıntılı olarak soy ağacı çıkarması ve varsa daha önceki gebelik öyküsünün bilgilerini alması gerekmektedir. Yukarıda saydığımız maddeler bu ilerleme için oldukça önemlidir.

Dondurulmuş ve Çözülmüş Embriyolar ile Başarı Nedir

Dondurulmuş ve çözülmüş embriyolar ile başarı nedir merak ediyorsanız blastokist aşamasında ve vitrifikasyon yöntemi ile  donmuş embriyoların çözülmesi yapıldıktan sonra sağ kalım oranları %98-99’lar civarında olmakta ve en az taze uygulamaya yakın başarı şansı elde edilebilmektedir.

Canlı Doğum ve Düşük Oranları Nedir

Canlı doğum ve düşük oranları nedir en merak edilen sorulardan biri olmaktadır. Tüp Bebek tedavisi hamile kalan bir kısım hasta maalesef düşük yapmaktadır. Bu düşük oranı anne adayının yaşından direk etkilenmektedir. Genç yaş grubunda düşük riski %10-15’in altında iken 40 yaş üstünde %40-50’lere kadar yükselebilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi ile Cinsiyet Belirleme Mümkün Müdür

Tüp bebek tedavisi ile cinsiyet belirleme mümkün müdür bu tedaviye karar veren kimselerin merak ettiği bir diğer konudur. Bu sorunun teknik olarak yapılıp yapılamadığının cevabını merak ediyorsanız embriyodan alınan hücre örneği incelenerek  teknik olarak cinsiyet anlaşılabilir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti kanunları cinsiyet belirleyici işlemleri ülkemizde yasakladığı için Türkiye sınırları içerisinde cinsiyet belirleme işlemi yapılması mümkün değildir.

Sigara İçmek Çocuk Sahibi Olmayı Engeller Mi

Sigara içmek çocuk sahibi olmayı engeller mi sorusu cevabı net olarak engeller olmasa da etkileyebildiği bilinen bir gerçektir. Sigara içmek diğer vücut fonksiyonlarına olduğu gibi üreme organlarına, hücrelerine ve üreme sistemine de zarar vermektedir. Sigara içmek hamileliği engelleyebildiği gibi hamilelik sırasında bebeğe de zarar verici olmakta ve gebeliğin sağlıklı canlı doğumla sonuçlanmasını da engelleyebilmektedir.

Düzenli Bir Beraberliğe Rağmen Çocuk Sahibi Olamayan Çiftler, Ne Zaman Tedaviye Yönelmeliler?

Düzenli bir beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler, ne zaman tedaviye yönelmeliler merak ediyorsanız anne adayının yaşı 35 üstündeyse 6 ay sonra 35 yaş  altındaysa bir yıl sonra yönelmelilerdir diyebiliriz. Ancak herhangi bir gebelik oluşum engelleyecek olay veya durum yaşandıysa ya da anne adayının yaşı 40 yaş üzeri ise  bu süreler beklenmeden bir üreme uzmanına başvurulmasını öneririz.

Tüp Bebek Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir ve İleri Yaştaki Hastalar Ne Kadar Beklemelidir

Tüp bebek kaç yaşına kadar uygulanabilir ve ileri yaştaki hastalar ne kadar beklemelidir diyorsanız tüp bebek tedavisi anne adayı için 46 yaşına kadar uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. 40 yaşından sonra başarı oranı çokça azaldığından vakit kaybetmeden tedaviye başlanması önerilmektedir. 46 yaş ve sonrasında ise ihtimal yoka yakın olduğu için tedavi önermemekteyiz.

Yumurta Nasıl Toplanır? Ağrılı Bir İşlem Midir?

Bunun gibi sorular sıkça karşımıza çıkmaktadır. Yumurtalar ultrason eşliğinde vajenden yerleştirilerek yumurtalığa ulaşılan   iğne yardımıyla toplanmaktadır. Hafif bir genel anestezi altında yapılan bu işlemde ağrı hissedilmemektedir.

Yumurta Toplama İşlemi Sonrasında Kişi Kendini Nasıl Hisseder

Yumurta toplama işlemi sonrasında kişi kendini nasıl hisseder sorusuna rahatsızlık duyacağı hiçbir şey olmadığını söyleyebiliriz. Yumurta toplama işlemi sürecinden kısa bir süre sonra eve dönen hastalar hafif düzeyde ve ağrı kesici ile geçirilebilen kasık ve bel ağrısı dışında bir rahatsızlık hissetmezler. O günü hastanede geçirmek zorunda değillerdir.

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Anne adayının sürekli kullandığı ilaçları varsa hekimine bildirmesi gerekmektedir.
  • Anne adayı tüp bebek tedavisinden önce kullanıyorsa sigara ve alkol tüketimini bırakmalıdır.
  • Sağlıklı ve düzenli beslenme sisteminin oturtulması gerekmektedir. Taze meyve ve sebzelere sağlıklı kuruyemişler eklenmelidir.
  • İdeal kilonuzda olmalı ve ani ya da sağlıksız kilo artma azalma eğiliminde bulunmamalısınız.
  • Tedavi öncesi ve sırasında baba adayları aşırı sıcak ortamlardan kaçınmalıdır. Çünkü sıcak ortam sperm kalitesini bozacaktır.
  • Baba adayının genital bölge enfeksiyonları varsa tedavi edilmelidir.
  • Baba adayının sürekli kullandığı ilaç varsa doktoruna bildirmesi gerekmektedir.
  • Baba adayının tedaviden en az 3 ay öncesinde sigara  tüketimini bırakması faydalı olacaktır.

Tüp bebek tedavisi öncesi başlıca merak edilen sorular bu konular üzerine olmaktadır. Bu ve bunun gibi daha birçok bilgiye ulaşmak için kliniğimizi ziyaret edebilir veya web sitemizde bulunan yazılarımıza göz atabilirsiniz.

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com