Rahim döllenmiş yumurtanın  yerleştiği, gelişip, büyüdüğü kadın üreme organıdır.  Bazen kişide doğuştan rahim anomalileri görülebilir. Bunlardan biri de septum yani rahim içi perde olarak bilinir. Bu durum rahmi ikiye bölen bir  doku fazlalığı nedeniyle oluşur. Bu doku tıpkı bir perde gibi rahmin içini yukarıdan aşağıya doğru ikiye böler. Bu da rahmin iç kısmının daralmasına ve hacminin azalmasına neden olur.

Septumdaki artık doku miktarı farklı şiddetlerde olabilir. Bazı hastalarda  rahmin bir kısmını kaplarken (hafif), bazılarında rahmin tüm boşluğunu kaplayacak şekilde boylu boyunca (şiddetli) yer alabilir. Yani hafif, orta veya ileri düzeyde olabilir.

Septum (Rahim içi Perde) Nedir? Sorusu pek çok kişi tarafından merak edilen soruların başında gelmektedir. Teşhis ve doğru tedavi için ilk olarak sorunun yanıtını bilmeniz ve uzman bir hekim tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir.

Septum Neden Olur?

Septum, esasen kadınlarda doğuştan var olan bir sorundur.  Kız çocuğu anne karnında gelişmeye başladığında, rahim oluşurken, öncelikle çift boynuzlu olan rahim, ilerleyen haftalarda  boynuzların  birleşmesi ve   aradaki dokuların erimesi sonucunda tek boşluklu rahim haline gelir. Bu birleşme tam olamazsa farklı şiddetlerde septum gelişebilir.

Rahimde görülen septum (rahim içi perde) bazı problemleri de beraberinde getirmektedir.  Kişiler tarafından kısırlık sebebi gibi görülebilir. Ama tam anlamı ile kısırlık nedeni değildir. Rahim içi perde olan kadınlar hamile kalabilir. Yani bu durum tamamen bir kısırlık nedeni değildir. Ama rahim içini bölen perde, rahmin daralmasına neden olacağından dolayı düşük veya erken doğum gibi bazı gebelik komplikasyonlarına neden olabilir.

Bazı durumlarda ise rahim içi perdesi, bebeğin gelişimini engellemektedir. Yani bebek büyüdükçe anne rahmine sığamaz ve erken doğum ya da pozisyon anomalileri nedeniyle sezaryen doğuma neden olabilir. Dolayısı ile sık düşük yapan veya erken doğum öyküsü olan kişilerin bu konu ile alakalı doktorundan bilgi alıp, tedavi sürecine başlaması  önerilmektedir.

Septum Belirtileri Nelerdir?

  • Septum, rahim içi perdesi kadınların gelişim dönemlerinde veya üreme dönemlerde bir şikayete yol açmadığı için varlıkları rutin kontrole kadar ya da gebelikte sorun yaşanması safhasına kadar anlaşılmaz. Septum varlığı ultrasonografi ile kolaylıkla anlaşılabilir.
  • Adet kanamasında bir aykırılık gözlenmez.
  • Tekrarlayan gebelik kayıpları ya da erken doğuma neden olabilir.

Septum Boyutları

Septum farklı şiddetlerde görülebilir. Bu nedenle her septum hastasını aynı kabul etmemek gerekir. Septumun şiddetine göre yaklaşım da değişecektir.

Hafif; Rahim içinde hacimsel olarak çok küçük bir alanı kaplar. Gebelikte sorun yaratma ihtimali düşüktür

Orta; orta düzeyde septum, rahim boşluğunun yaklaşık yarısını etkiler. Düşüklere veya erken doğuma neden olabilir.

Şiddetli; nerede ise rahmin tamamını kaplar. Erken haftalarda gebelikte düşüklere neden olurken, aynı zamanda erken doğum riskini de belirgin olarak arttırır.

Septum tedavisi oldukça kolaydır. Anestezi altında, rahim içine vajinal yolla histeroskop cihazı ile girilerek rahim içi perde tamamen kesilebilir. İşlem septum şiddetine göre 15-20 dakika sürebilir. Karına ve rahime bir kesi yapılmadığı için ayaktan yapılan bir işlemdir ve hastanede kalma gereği yoktur.  Yaklaşık 2 ay korunma ardından gebeliğe teşebbüs edilebilir. 

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com