Yazılar

Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi nedir sorusunun cevabı rahim ağzındaki doğal açıklıktan girilerek, bir kamera yardımı ile  rahim içinin ve tüplerin rahmime açılan bölümünün görüntülenmesi demektir. Ofis ya da operatif olarak 2 farklı tipi vardır. Rahimin doğuştan anomalisi olan rahim içi perde yani septum düzeltilmesi, rahim içine baskı yapan myoma uteri ya da polip gibi oluşumların alınması ve  rahim içi yapışıklıkların tedavisi amacıyla yapılabilir.

Histeroskopi İşlemi Nasıl Uygulanır?

Histeroskopi, histeroskop denilen ve ucunda kamera bulunan bir cihaz ile rahim içine girilerek yapılır.  Bu cihaz, rahim ağzındaki, adet kanının aktığı doğal açıklıktan geçebilir ölçüdedir. Bu nedenle rahime kesi yapılması gerekmez ve ucundaki kamera yardımı ile rahim içi görüntülenebilir ve aynı seansta eğer rahim içinde bir patoloji görülürse cihaza entegre olarak kullanılabilen makas ve rezektoskop gibi  uçlar ile rahim içine düzeltici işlemler de yapılabilir. 

Histeroskopi Hangi Durumlarda Uygulanır? 

Ofis Histeroskopi işlemi bir nevi genel taramadır. Yaklaşık olarak 10-15 dakika sürmektedir. Rahim içinin net olarak görülmesini sağlar ve bir patoloji varsa fark edilebilir. Eğer hastada rahim içi ile ilgili bir problem saptanırsa bu yolla ya da operatif histeroskopi işlemi ile tedavisi de mümkün olabilir.  Histeroskopi ile tedavi edilebilen durumlar;

  • Endometrial polip, 
  • Rahim içinden köken alan submüköz miyomlar ya da rahim iç duvarına baskı yapan miyomlar,
  • Rahim içi duvarında oluşan yapışıklıklar, 
  • Rahim içi perde (septum),
  • Rahim içi aracın (spiral) ipi vajinal muayenede görülemedi ise

Histeroskopi İşlemi Yapıldıktan Sonra Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Histeroskopi operasyonu geçiren hastalar kısa bir süre istirahat ettikten sonra evine dönebilir. İlk birkaç gün ağrı kesici ile kontrol altına alınabilen hafif kasık ağrısı olabilir ve adet son günleri gibi az miktarda vajinal kanama görülebilir. Enfeksiyon ve ağrı olmaması için 7-10 gün süre ile cinsel ilişkide bulunulmaması ve denize, havuza girilmemesi önerilir. İşlem günü istirahat edilmesi yeterlidir. Ertesi gün günlük hayata ya da işe dönülebilir.  

Histeroskopi İşleminde Ne Gibi Riskler Görülebilir?

Özellikle rahim içi perde, yapışıklık ya da miyom çıkartılması için yapılan operatif histeroskopi sırasında, tecrübeli olmayan ellerde rahimde delinme riski olabilir. Ancak bu risk tecrübeli ellerde yoka yakındır. Çok nadir olarak da yoğun kanama ya da enfeksiyon gelişebilir.

Bu nedenle histereskopi işlemi yapılmadan önce alanında uzman doktorlara danışılıp fikir alınması ve işlem gerekliliğinin ve risklerin detaylı olarak değerlendirlmesi önemlidir.

Histereskopi Yöntiminin Avantajları Nelerdir ?

  • Rahim içini ilgilendiren problemler  karına ve rahime kesi yapılmaksızın vajinal yoldan rahim içine girilerek tedavi edilebilir.
  • Operasyon sonrasında çok az  ağrı hissedilir. İyileşme süresi çok kısadır.
  • Hasta günlük hayatına 1-2 saat dinlendikten sonra geri dönebilir.
  • Kendiliğinden gebelik ya da  tüp bebek tedavisine işlemden 1-2 ay sonra başlanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Telefon İletişim Instagram İletişim Whatsapp İletişim