Yazılar

Hidrosalpenks Nedir

Kadınlarda bulunan fallop tüplerin içinin sıvı ile dolması sonucunda ortaya çıkan hastalığa verilen isim hidrosalpenkstir.

Düzenli olarak her ay yumurtalıklarda yer alan yumurtalardan bir kısmı beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH hormonları sayesinde uyarılarak olgunlaşmaya başlar. Gelişen yumurtalardan seçilen bir tanesi, içinde bulunduğu kesecik olarak bilinen follikülü çatlatarak yumurtalıktan atılır ve  fallop tüpü tarafından yakalanır. Kadın vücudunda sağ ve sol taraf da bulunan, bir ucu rahime, diğer ucu karın boşluğuna açılan tüpler yaklaşık olarak 8-10 santimetre uzunluğundadırlar. 

Gelişen yumurta fallop tüplerinde iken, karşı cinsin üreme hücresi olan spermle karşılaşması durumunda gebelik oluşur. Her iki tüpte de var olan bir sorun gebeliğin meydana gelmesine engel olabilirken, sadece birinin sağlıklı olması durumunda yumurta ile sprem bir araya gelerek döllenme sonucunda gebelik meydana gelebilir. Bu yüzden kadın üreme organlarından biri olan fallop tüplerinin sağlıklı ve işlevsel olması oldukça önemlidir. Tüplerin karın boşluğuna açılan ucunun tıkanması neticesinde içleri sıvıyla dolarak hidrosalpenks gelişmesine neden olabilir.

Hidrosalpenks Ne Demek?

Kadın vücudunda bulunan ve üreme organı olan yumurtalıklardan rahime doğru uzanan fallop tüpleri, yumurtanın ve spermin bir araya gelerek döllendiği ve oluşan zigotun ilk günlerini geçirdiği yerdir. Fallop tüplerinin içerisinde bulunan hücreler, yumurtanın gelişmesi için beyinde bulunan hipofiz bezinden salınan hormona yanıt olarak sıvı üretir.  Bu sıvı, oluşabilecek gebeliğe karşı hazırlıktır. Fallop tüplerinde bulunan bu sıvı sayesinde, embriyo beslenir ve rahime doğru ilerler. 

Ancak tüplerin geçirilmiş enfeksiyonlar, ameliyat ya da endometriosis varlığı gibi nedenlerle karın boşluğuna açılan uç kısmı tıkanabilir ve tüp içi sıvı ile dolabilir. Oluşan embriyoyu öldürücü nitelikte toksik olan bu sıvı hem gebe kalmayı güçleştirir ve  hem de oluşan gebeliğin dış gebelik ile ya da  düşükle kaybedilme riskini arttırır. Bu nedenle üreme açısından çok önemlidir.

Hidrosalpenks Belirtileri Nelerdir? 

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler korunmamaya ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamıyorlarsa  kadına ya da erkeğe ait bir sorun olabilir. Hidrosalpenks varlığında her iki tüpte de var ise kendiliğinden gebe kalmakta sıkıntı görülebilir. Hatta tek tarafta bile olsa kendiliğinden ya da tüp bebek tedavisi sonrasında gebelik ihtimalinde azalma, dış gebelik riskinde artış ve düşük ile gebeliğin kaybedilme ihtimalinde  artma görülebilir.

Hidrosalpenks olarak bilinen bu hastalık genellikle hiç belirti vermez. Fakat bazı durumlarda aralıklarla karın ve kasık bölgesinde ağrı ve yanma gibi şikâyetlere neden olabilir. Bazen de  cinsel ilişki sırasında kasık ağrısına da neden olabilir. İlaveten tüp içinde biriken sıvı rahim içine doğru akabilir ve adet arası dönemde kahverengi renkli akıntıya da yol açabilir. Ya da muayenede ultrasonografi sırasında rahim içinde sıvı toplandığı görülebilir.

Hidrosalpenks varlığında, eğer her iki tüpü de etkiledi ise kadınların doğal yollarla gebe kalmaları mümkün değildir. Fakat bazı durumlarda, tek fallop tüpünün işlevsel olması ile kişi doğal yollarla da hamile kalabilir. Hidrosalpenks, gebelik planlaması yapmayan kişilerin kolaylıkla fark edebileceği bir durum değildir.  

Hidrosalpenks Tanısı Nasıl Konulur? 

Kadın yaşı 35 yaş altında iken 1 (bir) yıl, 35 yaş üzerinde iken ise 6 ay düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmadı ise, çiftlerin, uzman bir doktora başvurmasını öneririz. Doktor çiftin öyküsünü ayrıntılı bir şekilde alır ve ardından jinekolojik muayene yapar. Jinekolojik muayeneden sonra kişi, ultrasonografi ile incelemeye alınır. Hidrosalpenks teşhisi her zaman ultrasonografi ile konamayabilir ancak şüphelenilmesi halinde  rahim tüp filmi ile kesin tanı konulabilir.   

Hidrosalpenks Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Hidrosalpenksin tek tedavi yöntemi cerrahi yolla tüpün alınmasıdır. Gebelik düşünmeyen kadınlarda tedavi edilmesi çok gerekli değildir. Gebelik düşünen kişilerde ise gebelik planı öncesinde alınması önerilir. Hidrosalpenks tedavisinde laparoskopik cerrahi yöntemi, oldukça etkin bir yöntemdir.  

Laparoskopik cerrahi yönteminde kişi genel anestezi altında ameliyata alınır. Batın (Karın) bölgesinde açılan küçük kesilerle içeriye görüntüleme cihazı ve diğer laparoskopik el aletleri yerleştirilerek  Hidrosalpenksin teşhisi ve tedavisi aynı anda yapılabilir.

İletişim Bilgileri

Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: [email protected]

Prof. Dr. Mehtap Polat

18 yılı aşkın meslek hayatım boyunca mesaimin neredeyse tama yakını bebek sahibi olmak isteyen çiftlere yönelik tedavilerle geçti. Çocuk isteği olan ve tedavi gereği olan çiftlerin bu süreçte ne kadar kırılgan, naif ve hassas olduklarının farkındayım. Bu nedenle hastalarımla yaptığım ilk görüşme anından itibaren, kendilerine olabilecek en yüksek başarı oranını sunmak için bilimsel veriler ışığında güncel, kaliteli, özenli ve çifte özel bireyselleştirilmiş tedavi uygulamanın gayreti içindeyim..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu