AMH testi nedir; Antimüllerian hormon (AMH) testi, kadında yumurtalık rezervini değerlendirmek için uygulanan testler arasında bulunmaktadır. AMH, hormonu, kadın yumurtalıklarındaki antral folliküller dediğimiz potansiyel yumurta hücrelerinden salgılanan bir hormondur. Bu nedenle yumurtalık rezervi ne kadar iyi ise, değer de o kadar yüksektir.
AMH Testi Neden Yapılmaktadır?
AMH testi nedir; AMH testinin yapılmasının amacı, kadında over (yumurtalık) rezervinin anlaşılmasıdır. Ancak her kadında değerlendirme sırasında mutlaka yapılmasına gerek yoktur. Çünkü muayene sırasında ultrasonografi ile yumurtalık içindeki 2-9 mm çapındaki antral folliküllerin sayımı ile de AMH ölçümüne yakın duyarlılıkta yumurtalık rezervi anlaşılabilir.
AMH Testi Kimlere Yapılır?
Gebe kalmakta sıkıntı yaşayan çiftlerin değerlendirilmesinde, her anne adayından AMH testi istenmesine gerek yoktur. Özellikle;
- Kilo fazlalığı ya da yumurtalıklarda kist varlığı nedeniyle, vajinal ultrasonografi ile yumurtalıkları net olarak değerlendirilemeyen kadınlarda,
- Vajinal ultrasonografi yapılamayan ve karından ultrasonografide yumurtalık rezervi tam olarak anlaşılamayan kadınlarda AMH testi yapılabilir.
AMH Testi Ne Zaman Yapılır?
AMH testi nedir; AMH testi adet döngüsünün herhangi bir zamanında yapılabilir. Adetli olup olmamak ya da açlık tokluk durumu düzey açısından fark yaratmaz.
AMH Test Değerindeki Düşmenin Etkileri Nelerdir?
AMH testi nedir; yumurtalık içerisindeki yumurta sayısı yani yumurtalık rezervi azaldıkça, kandaki AMH düzeyi de düşmektedir. Özellikle değerin 1.5 ng/ml altında olması durumunda rezerv düşüklüğünden bahsedilir. Menapoz sonrasında ise AMH düzeyleri ölçülemeyecek düzeye iner.
Yumurtalık rezervinde azalma olması, ilave bir gebe kalamama nedeni yoksa, kadının gebe kalma potansiyelini olumsuz etkilemez. Ancak rezerv azlığında, yumurta sayısını arttırıcı bir tedavi olmadığı ve sadece var olan yumurtayı kullanabildiğimiz için oyalanmamak önerilmelidir.
Eğer gebe kalmaya teşebbüs edilmedi ise, adetler düzenli, yaş genç ve eşin sperm değerleri normal aralıkta ise, kendiliğinden gebelik elde edilmesi için bir süre beklenebilir. Ancak bir süredir gebe kalınamadı ise, yaş 35 yaş üstü ise ya da ilave bir gebe kalamama nedeni varsa oyalanmadan tüp bebek tedavisi yapılması düşünülebilir.
Ayrıca hpv tedavisi sayfasını inceleyebilirsiniz.
İletişim Bilgileri
Yazar: Prof. Dr. Mehtap Polat
Telefon: +90 530 011 41 33
E-Posta: info@mehtappolat.com
Siz de fikrinizi belirtin